Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γάζα

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει πιέσεις σχετικά με την προστασία των αμάχων καθώς εξακολουθεί να πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην νότια Γάζα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, στενός σύμμαχος του Ισραήλ, έχουν εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την εξέλιξη της κατάστασης στην περιοχή, προειδοποιώντας το Ισραήλ ότι πρέπει να αποφευχθούν τα γεγονότα που σημειώθηκαν στο βόρειο τμήμα της Γάζας.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό, οι επιθέσεις είναι πλέον πιο ακριβείς και έχουν ληφθεί μέτρα για την προειδοποίηση των αμάχων. Παρ’ όλα αυτά, η συνεχιζόμενη ισραηλινή επιχείρηση στη νότια Γάζα έχει επιδεινώσει την ανθρωπιστική κρίση στην περιοχή, με τα νοσοκομεία να αντιμετωπίζουν έλλειψη φαρμάκων και ιατρικού υλικού ενώ περισσότεροι άνθρωποι εκτοπίζονται.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, επικαλέστηκε το άρθρο 99 του Χάρτη του ΟΗΕ, ζητώντας από το Συμβούλιο την επιβολή ανθρωπιστικής κατάπαυσης του πυρός.

Η αντίδραση του Ισραήλ ήταν αρνητική, με το Ισραηλινό Υπουργείο Εξωτερικών να αποκαλεί τη θέση του Γκουτέρες χαμηλού επιπέδου ηθικής. Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών συνεχίζεται, με τον πρωθυπουργό Μπένιαμιν Νετανιάχου να ανακοινώνει πως οι ισραηλινές δυνάμεις περικυκλώνουν το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν την επιχείρησή τους στην περιοχή, με κύριο στόχο την Χαν Γιουνίς. Οι πολιτικοί ηγέτες της Χαμάς μάχονται ενάντια στην επέμβαση αυτή, ενώ υπάρχουν ενδείξεις για πιθανή εγκατάλειψη της περιοχής και εγκατάστασή τους στην Αίγυπτο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα