Κίνδυνος κύματος μεταναστών ανησυχεί τους Ευρωπαίους

Ανησυχία εξέφρασαν ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες στις Βρυξέλλες για τις πιθανές επιπτώσεις στη μετανάστευση από τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, φοβούμενοι μια κατάσταση παρόμοια με αυτή της προσφυγική κρίσης του 2015.

Αυτό το ζήτημα απασχολεί ιδιαίτερα τους Είκοσι Επτά, ενώ η ΕΕ φιλοξενεί περίπου 4 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες και ο αυξημένος αριθμός των αιτημάτων ασύλου θέτει τις χώρες υπό πίεση.

«Αυτή η ένοπλη σύγκρουση σίγουρα θα συνοδεύεται από μια άλλη μεγάλη μεταναστευτική παρέλαση», δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Mateusz Morawiecki. Ο πολιτικός ηγέτης, μαζί με τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban, συνδέουν το θέμα αυτό με τον «κίνδυνο της τρομοκρατίας».

«Η σταθερότητα (της περιοχής) είναι στο συμφέρον των Ευρωπαίων», δήλωσε ο Viktor Orban. «Εάν το Ισραήλ και η Αίγυπτος γίνουν ανασφαλείς, τα μεταναστευτικά ρεύματα από (αυτήν την περιοχή) θα φτάσουν άμεσα στην Ευρώπη», είπε.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου, Nicos Anastasiades, ήταν ιδιαίτερα ανήσυχος για την επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο. «Αυτό είναι κάτι που θα συζητήσουμε», είπε, ελπίζοντας ότι η ΕΕ θα είναι «έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα» και να βοηθήσει «χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή», όπως η δική του.

Σε αυτόν τον κίνδυνο αναφέρθηκε και η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola. «Εάν η σύγκρουση επιδεινωθεί, πρέπει να σκεφτούμε για τους πρόσφυγες, όπως οι Σύροι πρόσφυγες στον Λίβανο», δήλωσε η Μαλτέζα αξιωματούχος.

«Είναι μια πραγματικότητα που μπορεί να μας οδηγήσει σε μια κατάσταση που ήδη έχουμε βιώσει (…) Το 2015 μας έδειξε τι μπορεί να συμβεί σε αυτό ή εκείνο το σενάριο», συνέχισε.

Από την επίθεση της παλαιστινιακής Χαμάς εναντίον του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, καθημερινές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει με τη λιβανική Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της εναντίον των ισραηλινών δυνάμεων στα νότια σύνορα του Λιβάνου.

“Υποστήριξη” από την Αίγυπτο

Το 2015, η Ευρώπη βρέθηκε αντιμέτωπη με μια ροή προσφύγων, κυρίως από τη Συρία, που προκλήθηκε από την επιδείνωση της σύγκρουσης στη χώρα και τις κακές συνθήκες διαβίωσης σε καταυλισμούς προσφύγων στην Τουρκία, το Λίβανο και την Ιορδανία.

Ο Λίβανος, που βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση, φιλοξενεί το υψηλότερο ποσοστό προσφύγων ανά κεφαλή, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Σχεδόν 800.000 πρόσφυγες από τη Συρία είναι εγγεγραμμένοι στην UNHCR στον Λίβανο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, προειδοποίησε επίσης την προηγούμενη εβδομάδα για τις συνέπειες μιας έντασης στη σύγκρουση, αναφέροντας ειδικότερα ότι η Αίγυπτος φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Σουδάν.

Σε επιστολή που απέστειλε στους ηγέτες των 27 μελών της ΕΕ πριν από τη σύνοδο κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, τόνισε την ανάγκη θέσπισης μιας «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» με την Αίγυπτο, με στόχο κυρίως την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης προς την ΕΕ.

«Ο ρόλος της Αιγύπτου είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής, φιλοξενεί έναν αυξανόμενο αριθμό προσφύγων και έχουμε την ευθύνη να την υποστηρίξουμε», υποστήριξε.

Η ΕΕ έχει υπογράψει μια παρόμοια εταιρική σχέση με την Τυνησία τον Ιούλιο, με στόχο κυρίως τον περιορισμό της ανεξέλεγκτης μετανάστευσης από τις ακτές της Τυνησίας και την παροχή ευρωπαϊκής βοήθειας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα