Λάμψη στον ουρανό του Κιέβου πυροδότησε ανησυχία – Η NASA διαψεύδει τη σχετικότητα με τον δορυφόρο RHESSI (βίντεο)

Μια λάμψη συναγερμού παρατηρήθηκε στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, γεγονός που αναστάτωσε τους κατοίκους της περιοχής την Τετάρτη βράδυ κοντά στις 22.00 τοπική ώρα. Οι Ουκρανοί υπέθεταν ότι η λάμψη ίσως είχε σχέση με τον δορυφόρο της NASA που κινείται προς τη Γη. Ωστόσο, η αμερικανική υπηρεσία διαστήματος διαψεύδει οποιαδήποτε άμεση σχέση με το γεγονός.

Το «φωτεινό φως» παρατηρήθηκε πάνω από τον ουρανό του Κιέβου. Ο Sergiy Popko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Κιέβου, δήλωσε στο Telegram ότι ενεργοποιήθηκε συναγερμός αεροπορικής επιδρομής για να διαπιστωθεί η αιτία του φαινομένου. Ωστόσο, η αμυντική συνάντηση ακυρώθηκε καθώς αποδείχθηκε ότι δεν υπήρξε επίθεση.

Λίγο αργότερα, η ουκρανική αεροπορία ανέφερε ότι η λάμψη ήταν αποτέλεσμα της πτώσης ενός δορυφόρου ή μετεωρίτη. Ωστόσο, η NASA απέρριψε αυτήν την άποψη, αναφέροντας ότι ο επί ονόματι RHESSI δορυφόρος βρίσκεται ακόμη σε τροχιά και δεν έχει εισέλθει στην ατμόσφαιρα της Γης. Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ο συγκεκριμένος δορυφόρος, που παροπλίζεται από το 2018, θα εισέλθει ξανά στην ατμόσφαιρα την ίδια την Τετάρτη.

Η πλειονότητα του δορυφόρου θα καεί στην είσοδο στην ατμόσφαιρα της Γης, αλλά ορισμένα μέρη του μπορεί να επιβιώσουν καταφέρνοντας να προσγειωθούν σε μεγαλύτερη επιφάνεια. Ο αστρονόμος Jonathan McDowell ανέφερε ότι ο RHESSI δεν προκαλεί ανησυχία στον κόσμο, διότι οι πιθανότητες για πτώση του σε ανθρώπους είναι εξαιρετικά χαμηλές, συγκεκριμένα, στον ένα στους 2.467.

δειτε ακομα