Καναδάς: Απαγορεύει την εισαγωγή χάλυβα και αλουμινίου από τη Ρωσία.

Η κυβέρνηση του Καναδά απαγόρευσε τις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από τη Ρωσία, προκειμένου να περιορίσει τα έσοδα που χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση της παράνομης εισβολής στην Ουκρανία. Οι εισαγωγές είχαν αξία σχεδόν 250 εκατομμυρίων καναδικών δολαρίων το 2021, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δεδομένα της κυβέρνησης. Η απαγόρευση ανακοινώθηκε την ίδια στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή η αύξηση κατά 200% των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου από τη Ρωσία που ανακοινώθηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Η απαγόρευση αφορά όλα τα προϊόντα αλουμινίου της Ρωσίας, σε ακατέργαστη μορφή, σε φύλλα, διάφορα επεξεργασμένα προϊόντα, καθώς και συστατικά διαφόρων ειδών φτιαγμένα από αλουμίνιο. Επιβάλλεται επίσης σε όλα τα ρωσικά προϊόντα χάλυβα, ημικατεργασμένα και κατεργασμένα είδη, όπως σωληνώσεις.

Η απαγόρευση ακολουθεί την απαγόρευση εισαγωγής χάλυβα στην ΕΕ που ανακοινώθηκε την περασμένη χρονιά. Ο Καναδάς και οι εταίροι του έχουν ήδη επιβάλει κυρώσεις στη ρωσική κεντρική τράπεζα και έχουν επιβάλλει όρια στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου και αερίου. Η απαγόρευση των εισαγωγών αλουμινίου και χάλυβα από τη Ρωσία εξασφαλίζει ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Πούτιν δεν μπορεί να χρηματοδοτήσει τον πόλεμό του πουλώντας αλουμίνιο και χάλυβα στον Καναδά.

Το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών χάλυβα στον Καναδά έχει προέλευση τις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν το 90% της καναδικής παραγωγής αλουμινίου έχει προορισμό τον νότιο γείτονα της χώρας.

δειτε ακομα