Καμία επίσημη συνάντηση μεταξύ ΗΠΑ και Ισραήλ

Την περασμένη Τετάρτη, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, ολοκλήρωσε την πεμπτουσία του στη Μέση Ανατολή με μια επίσκεψη στο Τελ Αβίβ, εν μέσω των εχθροπραξιών. Αντί για τη συνήθης θερμή υποδοχή, υπήρξε μια προφορική αλλά αιμινίτιδα χειραψία με τον Νετανιάχου. Η παρουσία τους σε ξεχωριστές δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης έδωσε έμφαση στο πόσο διαφορετικές είναι πλέον οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο στενούς συμμάχους.

Αρχικά, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αρνήθηκε την προσφορά για τη μακροχρόνια κατάπαυση του πυρός, καταδικάζοντας την αποστολή του Μπλίνκεν. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός έκρινε ως “αναρμόδια” την πρόταση της Χαμάς για εκεχειρία και ανακοίνωσε μια διευρυμένη ισραηλινή στρατιωτική επιδρομή στη Ράφα, η οποία είναι η τελευταία πόλη υπό παλαιστινιακό έλεγχο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν αντέδρασε αμέσως. Τονίζοντας την ανησυχία για το μέλλον της Ράφα, εξέφρασε δυναμική αποδοκιμασία για τα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στον πόλεμο, υπογραμμίζοντας ότι “οι οικογένειες της Γάζας είναι ακριβώς όπως οι δικές μας.” Οι δηλώσεις αυτές, από έναν ανώτατο Αμερικανό αξιωματούχο στο Τελ Αβίβ, με μετάφραση για τους Ισραηλινούς και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν σημασία.

Σε σχέση με την ανταλλαγή προτάσεων ανάμεσα στους μεσολαβητές (ΗΠΑ, Αίγυπτος, Κατάρ), υπήρξε ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης. Παρά τις αρχικές αντιδράσεις, η Χαμάς υπέδειξε μετριοπάθεια στην πρότασή της, δείχνοντας πιθανότητες για περαιτέρω συζήτηση.

Τα σχέδια και οι επιδιώξεις του Μπάιντεν και του Νετανιάχου συγκρούονται. Αν και δεν διατυπώνεται δημόσια, οι Αμερικανοί πιέζουν για μια διαρκή διακοπή του πυρός, με την Παλαιστινιακή Αρχή σε νέο ρεύμα ηγεσίας να διοικεί τη Γάζα. Απαιτούν επίσης ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία της παλαιστινιακής κρατικότητας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα