Και επίσημα ο Στάρμερ γίνεται Πρωθυπουργός, αφού λαμβάνει την «εντολή» από τον Κάρολο – Η πρώτη του ομιλία στο Νούμερο 10

Ο νικητής των εκλογών και αρχηγός του Εργατικού Κόμματος, Κιρ Στάρμερ, έλαβε την απαραίτητη εντολή για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης από τον Κάρολο και παραδόθηκε στην πρώτη του ομιλία στο Νούμερο 10.

Ο Βασιλιάς Κάρολος επίσημα τον κάλεσε να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και να αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού μετά την κοινοβουλευτική πλειοψηφία που κατέκτησε στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Βικτώρια, ο Στάρμερ γίνεται επίσημα ο 58ος πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Πριν από αυτό, ο προηγούμενος πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, υπέβαλλε την παραίτησή του στον Βασιλιά.

Μετά τη συνάντησή του με τον Βασιλιά, ο Στάρμερ βρέθηκε στην Ντάουνινγκ Στριτ, την πρωθυπουργική κατοικία, όπου προχώρησε στην πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός.

Η πρώτη του ομιλία ως πρωθυπουργός

Στην παρουσία πολλών συνεργατών και υποστηρικτών του Εργατικού Κόμματος, ο Στάρμερ ανέφερε:

Απευθυνόμενος στον κόσμο είπε: «Σας ευχαριστώ».

Στη συνέχεια, ευχαρίστησε τον προκάτοχό του, Ρίσι Σούνακ, αναγνωρίζοντας την επιτυχία του ως πρώτου Βρετανού-Ασιάτη πρωθυπουργού.

«Ψηφίσατε αποφασιστικά υπέρ της αλλαγής»

«Η χώρα μας αποφάσισε ομοφώνως υπέρ της αλλαγής και της ανανέωσης, επαναφέροντας την πολιτική στην υπηρεσία του κοινού καλού».

«Πρέπει να προχωρήσουμε μαζί».

Επέμεινε ότι η επανάκτηση της εμπιστοσύνης απαιτεί πράξεις, όχι μόνο λόγια.

«Μπορούμε όμως να ξεκινήσουμε σήμερα».

Συνεχίζοντας έξω από το Νούμερο 10, τόνισε ότι θα εκτελέσει την εντολή της εμπιστοσύνης που του έδωσαν οι ψηφοφόροι του Εργατικού Κόμματος.

«Ακόμα κι αν δεν υποστηρίξετε τους Εργατικούς -και ειδικά αν δεν το κάνατε- η κυβέρνησή μας θα είναι εδώ για εσάς. Η πολιτική μπορεί να αποτελέσει ένα δυνατό μέσο για το καλό. Θα το αποδείξουμε αυτό».

«Έχουμε αλλάξει το Εργατικό Κόμμα, το έχουμε επαναφέρει στην υπηρεσία και έτσι θα διοικήσουμε. Πρώτα η χώρα και μετά το κόμμα».

«Η υπηρεσία αποτελεί τη βάση για την ελπίδα. Είναι προφανές ότι η χώρα μας χρειάζεται μια μεγάλη αρχή».

«Θα αρχίσουμε τις αλλαγές στη χώρα αμέσως».

«Θα αναδομήσουμε τη Βρετανία»

Υπόσχεται ότι το κόμμα του θα «αναδημιουργήσει τη Βρετανία» με πλούτο που θα φανεί σε κάθε κοινότητα.

Στη συνέχεια, παρουσίαζε μια σειρά δεσμεύσεων των Εργατικών, συμπεριλαμβανομένης της αναστήλωσης του NHS, της μείωσης των λογαριασμών ενέργειας και της διαφύλαξης των συνόρων της χώρας.

«Θα ξαναχτίσουμε την υποδομή των ευκαιριών τούβλο με τούβλο», δήλωσε ο νέος πρωθυπουργός.

Επισημαίνει ότι «πολλοί» θα αντιτίθενται στην προοπτική μιας καλύτερης Βρετανίας για τα παιδιά τους.

«Η κυβέρνησή μου θα παλέψει κάθε μέρα μέχρις ότου ξαναθεωρήσετε».

Δηλώνει ότι η κυβέρνηση των Εργατικών θα καθοδηγείται «αποκλειστικά από την αποφασιστικότητα να υπηρετεί το συμφέρον σας».

«Τέσσερις ενωμένες χώρες που αντιμετωπίζουν εκ νέου τις προκλήσεις ενός αβέβαιου κόσμου, δεσμευμένες να αναδομήσουν με ψυχραιμία και υπομονή».

«Με σεβασμό και ταπεινότητα σας προσκαλώ όλους να συμβάλλουν σε αυτήν την κυβέρνηση που θα υπηρετεί».

«Η δουλειά μας είναι επείγουσα και ξεκινάμε σήμερα», υπογράμμισε ο Στάρμερ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα