Ιταλία: Η Μελόνι αντιμετωπίζει πρόκληση από ΜΚΟ για τους μετανάστες

 

Στα λιμάνια της Λαμπεντούζα και της Ορτόνα στην περιφέρεια της Αμπρούτσο στην Ιταλία, δυο πλοία γερμανικών ΜΚΟ, το Sea Eye 4 και το Mare go, αποτελούν αντικείμενο αντιπαράθεσης με τις ιταλικές αρχές, καθώς κατασχεθήκαν προσωρινά από τις ιταλικές αρχές. Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι είναι ανυποχώρητη ως προς την τήρηση του νόμου.

Το λόγο της κατάσχεσης των πλοίων, όπως έχει δηλωθεί, είναι το ότι οι γερμανικές ΜΚΟ δεν σεβάστηκαν τον νέο κανονισμό που ενέκρινε η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις διάσωσης μεταναστών και προσφύγων. Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί πως είναι δικαιοδοσία των κρατικών αρχών να διασώζουν μετανάστες και πρόσφυγες και όχι των ΜΚΟ.

Πιο συγκεκριμένα, το Sea Eye 4 διέσωσε συνολικά 49 πρόσφυγες, αλλά δεν ακολούθησε τις οδηγίες της Ρώμης, και προχώρησε σε δεύτερη διάσωση αντί να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Ορτόνα. Το πλοίο Mare go, όταν ολοκλήρωσε την αποστολή του, αποφάσισε να μεταβεί στο νησί της Λαμπεντούζα και όχι στο Τράπανι της Σικελίας, όπως υποδείχθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών της Ρώμης.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό που ισχύουν στην Ιταλία, οι ΜΚΟ μπορούν κάθε φορά να πραγματοποιούν μόνον μια επιχείρηση διάσωσης και αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της, πρέπει να ειδοποιούν την αρμόδια ιταλική αρχή για να τους ανακοινώνεται σε πιο λιμάνι πρέπει να αποβιβάσουν άμεσα τους διασωθέντες.

Ο Ιταλός υπουργός Υποδομών και γραμματέας της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι πιστεύει ότι μέρος των ανθρώπων που μεταφέρονται στην στεριά θα έπρεπε να φιλοξενούνται από τις χώρες στις οποίες έχουν την έδρα τους οι ΜΚΟ.

δειτε ακομα