Ισραήλ: Νέες διαδηλώσεις κατά της μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος

Χθες Σάββατο, πολλοί πολίτες βγήκαν και πάλι στους δρόμους των ισραηλινών πόλεων για να διαμαρτυρηθούν για την προτεινόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος. Παρότι η κυβέρνηση του Νετανιάχου έχει αναστείλει προσωρινά τη διαδικασία, η μεγαλύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στο Τελ Αβίβ με χιλιάδες διαδηλωτές να κρατούν πλακάτ και να ανεμίζουν ισραηλινές σημαίες. Οι διοργανωτές της συγκέντρωσης ανέφεραν πως η προωθούμενη μεταρρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα να προκαλεί βαθύτατο ρήγμα στην κοινωνία, πλήττοντας την οικονομία και την ασφάλεια του Ισραήλ.

Ανάλογες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε περίπου 100 τοποθεσίες σε όλη τη χώρα. Ειδικότερα, το σχέδιο της κυβέρνησης δίνει στην κυβέρνηση μεγαλύτερες εξουσίες για τον διορισμό δικαστών και περιορίζει τις αρμοδιότητες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ωστόσο, η αντιπολίτευση αντιμετωπίζει με δυσπιστία την πρόθεση της κυβέρνησης να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση και ορισμένοι θεωρούν ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να εγκρίνει την αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση με διαδικασία fast-track στο τέλος του μήνα.

Η πρόταση της κυβέρνησης προκάλεσε σφοδρές επικρίσεις, ακόμη και από τους κόλπους της κυβέρνησης και των ενόπλων δυνάμεων, με αποτέλεσμα το Ισραήλ να συγκλονίζεται από ογκώδεις διαδηλώσεις εδώ και πάνω από τρεις μήνες.

Πηγή: https://twitter.com/Reuters/status/1649967578343960581

δειτε ακομα