Ιράν: Ένας μεταρρυθμιστής και ένας υπερσυντηρητικός υποψήφιος στον δεύτερο γύρο

Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο μεταρρυθμιστής υποψήφιος, και ο Σαΐντ Τζαλιλί, ο υπερσυντηρητικός υποψήφιος, βρίσκονται στην πρώτη θέση στις προεδρικές εκλογές στο Ιράν σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα το πρωί από το υπουργείο Εσωτερικών.

Εάν κανένας υποψήφιος δεν συγκεντρώσει πάνω από το μισό των ψήφων, τότε οι δύο υποψήφιοι θα προκριθούν για δεύτερο γύρο, που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου.

Μέχρι στιγμής, μόνο μία από τις 14 προεδρικές εκλογές μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979 έχει φτάσει στον δεύτερο γύρο, το 2005.

Στις 09:45 τοπική ώρα, από τα 19,07 εκατομμύρια καταμετρημένα ψηφοδέλτια, ο Μασούντ Πεζεσκιάν είχε 8,30 εκατομμύρια ψήφους και ο Σαΐντ Τζαλιλί 7,19 εκατομμύρια ψήφους.

Και οι δύο υποψήφιοι ξεπέρασαν τον συντηρητικό πρόεδρο του κοινοβουλίου, Μοχάμαντ Μπακέρ Γαλιμπάφ, που συγκέντρωσε 2,68 εκατομμύρια ψήφους.

Στην τέταρτη θέση, με μεγάλη απόσταση, βρίσκεται ο Μοσταφά Πουρμοχαμαντί, ο μοναδικός ιερωμένος υποψήφιος, με 158.314 ψήφους.

Δεν έχει ανακοινωθεί το ποσοστό συμμετοχής, αλλά περίπου 61 εκατομμύρια εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι κλήθηκαν να ψηφίσουν χθες.

Το Ιράν βρίσκεται στο επίκεντρο γεωπολιτικών κρίσεων και παρακολουθείται επιμελώς στο εξωτερικό λόγω της δύναμής του στη Μέση Ανατολή.

Σε περίπτωση διεξαγωγής δεύτερου γύρου ανάμεσα σε Πεζεσκιάν και Τζαλιλί, θα παραταχθούν δύο προσωπικότητες με διαφορετικά προφίλ και προγράμματα.

Έχοντας ηλικία 69 ετών και επάγγελμα χειρουργός, ο Πεζεσκιάν έχει περιορισμένη κυβερνητική πείρα, αλλά υποστήριζε το κίνημα διαμαρτυρίας και μια αναθέρμανση των σχέσεων με τις δυτικές χώρες.

Από την άλλη, ο 58χρονος Τζαλιλί υποστηρίζει μια άκαμπτη πολιτική έναντι της Δύσης, έχοντας κατέχει κλειδίστρα θέσης στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Τα αποτελέσματα παίρνουν θέση ανάλογα με τις πολιτικές προτιμήσεις, με τη μεταρρυθμιστική εφημερίδα Sazandegi να υποστηρίζει το Πεζεσκιάν και την κυβερνητική Iran να καλεί τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν για το κύρος του Ιράν.

Όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα, η επόμενη επιλογή του προέδρου αναμένεται να έχει περιορισμένο αντίκτυπο, καθώς οι εξουσίες του είναι περιορισμένες, με τον ανώτατο ηγέτη να καθορίζει τις μεγάλες πολιτικές κατευθύνσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα