Ιράκ: Αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό: Πέθαναν 13 άνθρωποί εξαιτίας του

Μέχρι σήμερα, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό στο Ιράκ έχει στοιχίσει τη ζωή σε 13 ανθρώπους, επί συνόλου σχεδόν εκατό κρουσμάτων το τρέχον έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας το Σάββατο. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σάιφ αλ Μπαντρ, διαβεβαιώνει ότι η επιδημιολογική κατάσταση μοιάζει καλύτερη φέτος σε σύγκριση με προηγούμενα χρόνια, όπου επιβεβαιώθηκαν 212 κρούσματα και 27 άτομα χάθηκαν.

Μετάδοση της ιογενούς ασθένειας

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό μεταδίδεται στον άνθρωπο από τσιμπήματα παρασίτων ή την επαφή με μολυσμένα ζώα, όπως βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια. Η ανησυχία είναι μεγαλύτερη για όσους εκτρέφουν ζώα ή εργάζονται σε σφαγεία, εφόσον η μετάδοση του ιού μεταξύ ανθρώπων μπορεί να γίνει μέσω της άμεσης επαφής με το αίμα, τα περιττώματα, τα εκκρινόμενα υγρά ή τα όργανα αυτών που έχουν μολυνθεί. Ο ιός έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται από το 10% έως ακόμη και το 40% των κρουσμάτων.

Η πιο απειλητική περιοχή είναι η αγροτική επαρχία Ντι Καρ στα νότια του Ιράκ, όπου καταγράφηκαν φέτος η περισσότερα κρούσματα και θάνατοι. Στην εν λόγω επαρχία οι κάτοικοι εκτρέφουν βοοειδή, πρόβατα, κατσίκια και βουβάλια, ζώα που είναι πιθανό να μεταδίδουν τον ιό.

Η νόσος θεωρείται ενδημική στο Ιράκ, όπου αναφέρονται κρούσματα από το 1979, ωστόσο σημειώθηκε η πιο αξιοσημείωτη έξαρσή της το 2022. Ανάμεσα στις υποθέσεις που κάνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την αύξηση των κρουσμάτων είναι η απουσία εκστρατείας ψεκασμού με παρασιτοκτόνα των εκτρεφομένων ζώων το 2020 και το 2021, που επέτρεψε να μεγεθυνθεί ο πληθυσμός ειδικά των ψύλλων.

δειτε ακομα

δειτε ακομα