ΗΠΑ: Η Monsanto καταδικάστηκε με πρόστιμο 857.000.000 δολαρίων για εκθεση πολιτών σε νευροτοξικά χημικά

Η Monsanto, θυγατρική της Bayer, καταδικάστηκε να πληρώσει 857 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση σε σπουδαστές και συγγενείς που εκτέθηκαν σε πολυχλωριωμένο διφαινύλιο (PCB), ανήκοντας στα “αιώνια” χημικά.

Η διοίκηση της εταιρείας έχει προθέσει προσφυγή σε αυτή την απόφαση, όπως έχει ήδη κάνει σε άλλες υποθέσεις που αφορούν το Sky Valley Education Center στην πόλη Μονρό.

Πέντε άλλοι σπουδαστές και δυο γονείς είχαν προσφύγει σε δικαστήριο καταγγέλλοντας ότι η έκθεσή τους σε PCB τους προκάλεσε ασθένειες. Έχουν ήδη καταβληθεί πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε καθηγητές, άλλους σπουδαστές και γονείς.

Η Monsanto έχει σταματήσει την παραγωγή των PCB από το 1977, πριν απαγορευτούν από την αμερικανική κυβέρνηση το 1979. Ωστόσο, αρνείται ότι προειδοποίησε για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις των PCB.

Η εταιρεία αντιμετωπίζει και άλλες προσφυγές που σχετίζονται με τις συνέπειες των PCB. Επίσης, έχει καταδικαστεί να αποζημιώσει ανθρώπους που εκτέθηκαν στο ζιζανιοκτόνο Roundup, με δραστική ουσία τη γλυφοσάτη.

Το 2018 η Monsanto εξαγοράστηκε από τη Bayer έναντι 63 δισεκ. δολαρίων και έχει απαλλαγεί για πολλές υποθέσεις. Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου της Jefferson City επέβαλε στην Monsanto την καταβολή ποσού 1,5 δισεκ. δολαρίων σε ζημίες και τόκους υπέρ τριών Αμερικανών που απέδωσαν το λέμφωμα μη Χότζκιν στην πολυετή χρήση Roundup. Η εταιρεία έχει ασκήσει έφεση και σε αυτή την καταδίκη.

δειτε ακομα

δειτε ακομα