ΗΠΑ: Επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία πριν το ταξίδι του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιδεινώνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία λίγο πριν από την άφιξη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη για την 78η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Οι κινήσεις αυτές συνδέονται με το ζήτημα των F16 με την Σουηδία και την έκθεση του Αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την εμπορία ανθρώπων που περιλαμβάνει και την Τουρκία.

Την Παρασκευή, το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επέβαλαν κυρώσεις σε πέντε τουρκικές εταιρείες και Τούρκους υπηκόους για τη συνεργασία τους με τη Ρωσία. Την ίδια ημέρα, η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την εμπορία ανθρώπων προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από την Τουρκία. Επιπλέον, η απουσία συνάντησης ανάμεσα στον Ερντογάν και τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν καταδεικνύει το αδιέξοδο στις σχέσεις των δύο χωρών.

A Fork in the Turkey-US Relations Road: But to Where?

Η κατάσταση αυτή έχει επιπτώσεις και στην ελληνοτουρκική πολιτική. Με την άφιξη του Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, δημιουργείται ένα αρνητικό κλίμα που επηρεάζει επίσης την πορεία αποκατάστασης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

δειτε ακομα