ΗΠΑ: Αναταραχή με μη συνήθεια πρόταση για αποφυγή «Shutdown» απο τους Ρεπουμπλικανούς

Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα παρουσίασε χθες Σάββατο ένα ασυνήθιστο σχέδιο νόμου για την προσωρινή χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους ως αντίδραση στο φάσμα της πιθανής δημοσιονομικής παράλυσης (του λεγόμενου shutdown).

Το δίχαστο σχέδιο θεωρείται “αναγκαίο προκειμένου οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων να είναι στην καλύτερη δυνατή θέση να αγωνιστούν για νίκες των συντηρητικών», σχολίασε ο νέος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Μάικ Τζόνσον, μέσω (πρώην Twitter).

«Το νομοσχέδιο θα αποτρέψει την περίεργη πρακτική της περιόδου των εορτών, των μαζικών δαπανών πριν από τα Χριστούγεννα», πρόσθεσε ο κ. Τζόνσον, χωρίς να παράσχει λεπτομέρειες.

Αμερικανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με το ασυνήθιστο σχέδιο, κάποιες χρηματοδοτήσεις που είναι αναγκαίες για τη συνεχή λειτουργία ομοσπονδιακών υπηρεσιών θα συμπεριληφθούν σε νομοσχέδιο με βραχυπρόθεσμη διάρκεια μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, ενώ οι υπόλοιπες θα αναβληθούν έως τις 2 Φεβρουαρίου.

Αυτό θα δώσει στο Κογκρέσο αρκετό χρόνο για να εξετάσει δίαφορα σχέδια νόμου για τις δαπάνες χωρίς να δεσμεύσει ποσά για τη χρηματοδότηση του Ισραήλ, της Ουκρανίας ή της ασφάλειας των συνόρων.

Ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο διότι δεν προβλέπει περικοπές δαπανών, όπως ζητούσαν. Συνεπώς, είναι αμφίβολο εάν το κόμμα, που δεν διαθέτει παρά οριακή πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα εγκρίνει το νομοσχέδιο και ακόμη λιγότερο στη Γερουσία, όπου έχουν την πλειοψηφία οι Δημοκρατικοί.

Ο Λευκός Οίκος κατακρίνει την πρόταση ως «συνταγή για περισσότερο Ρεπουμπλικανικό χάος και περισσότερα shutdowns».

«Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής των Αντιπροσώπων ασχολούνται με άσχημες προτάσεις οι οποίες κριτικάρονται από μέλη και των δύο κομμάτων», αναφέρει εκπρόσωπος της Αμερικανικής Προεδρίας.

…(συνεχίζει)…

δειτε ακομα

δειτε ακομα