Ινδονησία: Εκρήξεις στο ηφαίστειο Μεράπι

Το ηφαίστειο Μεράπι στην Ινδονησία εξερράγη σήμερα, εκτοξεύοντας σε ύψος 7 χιλιομέτρων ηφαιστειακή τέφρα, σύμφωνα με την υπηρεσία διαχείρισης καταστροφών της χώρας. Η έκρηξη σημειώθηκε γύρω στις 12 το μεσημέρι τοπική ώρα και παρατηρήθηκε εκροή λάβας 1,5 χιλιομέτρου. Οι κάτοικοι κοντινής κοινότητας έλαβαν προειδοποίηση να σταματήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα στις επικίνδυνες ζώνες, δηλαδή σε ακτίνα τριών ως επτά χιλιομέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου.

Το ηφαίστειο Μεράπι ύψους 2.963 μέτρων είναι ένα από τα πιο ενεργά της Ινδονησίας και βρισκόταν ήδη στη δεύτερη υψηλότερη βαθμίδα συναγερμού της χώρας. Οι αρχές δεν έχουν προχωρήσει στην απομάκρυνση κατοίκων, αλλά αν υπάρξει επιδείνωση της κατάστασης και η απόσταση ασφαλείας ξεπεράσει τα 7 χιλιόμετρα, είναι πιθανόν να δοθεί στους κατοίκους η σύσταση να εκκενώσουν την περιοχή.

Η Ινδονησία έχει περισσότερα ηφαίστεια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στον κόσμο και βρίσκεται στον λεγόμενο Δακτύλιο της Φωτιάς του Ειρηνικού. Η πιο πρόσφατη βίαιη έκρηξη του Μεράπι σημειώθηκε το 2010, στοιχίζοντας τη ζωή σε πάνω από 350 ανθρώπους.

δειτε ακομα

δειτε ακομα