Ηγετικός ρόλος της Ουγγαρίας στην απόφαση έναρξης διαπραγματεύσεων για ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, ζητά να αποφευχθεί η λήψη απόφασης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ. Έχοντας διατηρήσει σχέσεις με τη Μόσχα, ο Όρμπαν πιέζει για τη μη λήψη αποφάσεων που θα αφορούν την οικονομική στήριξη της Ουκρανίας και την ενταξιακή προοπτική. Η άποψή του διαφέρει από αυτήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία υποστηρίζει την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία. Η λήψη απόφασης απαιτεί ομοφωνία των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ, ενώ η αντίθεση του Όρμπαν ενδεχομένως να οδηγήσει σε έκτακτη σύνοδο στις αρχές του 2024.

Άλλοι ηγέτες ΕΕ έχουν εκφράσει την επιθυμία να εξεταστούν η ενταξιακή προοπτική της Ουκρανίας και το ζήτημα του προϋπολογισμού στην επόμενη σύνοδο, ενώ ευρωπαίοι διπλωμάτες εκφράζουν ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας απουσίας συμφωνίας στον πόλεμο της Ουκρανίας και την ενίσχυση της Μόσχας. Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως απεξέτασει τον πάγο των κεφαλαίων προς την Ουγγαρία, λόγω ανησυχιών για το κράτος του δικαίου.

Σύμφωνα με πηγές, ο πρωθυπουργός Όρμπαν πιέζεται να αλλάξει τη θέση του, αφού η Ουγγαρία αποτελεί παράγοντα κλειδί στην απόφαση της ΕΕ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα