Η21: 20 χώρες προτείνουν τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας

Περίπου 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καλούν σε κοινή δήλωση στην COP28, για τριπλασιασμό της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας έως το 2050, προκειμένου να μειωθεί η εξάρτηση από τον άνθρακα και το αέριο, κεντρικά θέματα στην COP.

Τη δήλωση έκανε ο Τζον Κέρι, ο Αμερικανός απεσταλμένος για το Κλίμα, στο Ντουμπάι, συνοδευόμενος από αρκετούς άλλους ηγέτες, όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρόο.

Ωστόσο, η Κίνα και η Ρωσία δεν υπογράφουν τη δήλωση, παρά το γεγονός ότι είναι σημαντικοί κατασκευαστές πυρηνικών σταθμών.

Οι υπογράφοντες περιλαμβάνουν τη Βουλγαρία, τον Καναδά, τη Φινλανδία, τη Γκάνα, την Ουγγαρία, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Μολδαβία, τη Μογγολία, το Μαρόκο, την Ολλανδία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία, τη Σουηδία, την Ουκρανία, τη Τσεχία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με το κείμενο, η δήλωση αναγνωρίζει τη σημασία της πυρηνικής ενέργειας για την επίτευξη της μείωσης των εκπομπών άνθρακα έως το 2050 και για την εκπλήρωση του στόχου της περιορισμού της αύξησης της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου.

Στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) στο Ντουμπάι, ο Τζον Κέρι δήλωσε: «Είναι γεγονός ότι η επίτευξη της ουδετερότητας των εκπομπών άνθρακα έως το 2050 χωρίς την πυρηνική ενέργεια είναι άκαρδη».

δειτε ακομα

δειτε ακομα