Η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη 4,8 εκατομμυρίων εργαζομένων

Σύμφωνα με την εφημερίδα Izvestia, η Ρωσία αντιμετωπίζει έλλειψη περίπου 4,8 εκατομμυρίων εργαζομένων το 2023, με το πρόβλημα να διατηρείται και το 2024.

Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας, Ελβίρα Ναμπιουλίνα, ανέφερε προηγουμένως ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού απειλεί την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ρώσοι έφυγαν από τη χώρα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, μεταξύ αυτών και υψηλά καταρτισμένοι ειδικοί πληροφορικής, λόγω αντιδράσεων εναντίον του πολέμου ή φόβων για στρατιωτική υποχρέωση.

Οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού αυξήθηκαν απότομα το 2022 και το 2023, με έντονα αισθητές επιπτώσεις σε τομείς όπως η μεταποίηση, οι κατασκευές και οι μεταφορές.

Οι εκροές αυτές αναμένεται να επιδεινωθούν το επόμενο έτος, με τον υπουργό Εργασίας, Anton Kotyakov, να υποστηρίζει ότι οι εταιρείες αναγκάζονται να αυξήσουν τους μισθούς για να προσελκύσουν περισσότερους εργαζομένους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Rosstat, το ποσοστό των κενών θέσεων στο σύνολο του εργατικού δυναμικού αυξήθηκε στο 6,8% το 2023, από 5,8% το προηγούμενο έτος.

Ειδικοί προειδοποιούν ότι οι ελλείψεις αυτές θα παραμείνουν σοβαρό πρόβλημα, καθώς θα είναι δύσκολο να καλυφθούν θέσεις σε επαγγέλματα όπως εργάτες εργοστασίων, μηχανικοί, γιατροί και δάσκαλοι.

δειτε ακομα

δειτε ακομα