Η προσπάθεια σε ολόκληρη την Ευρώπη για την Πράσινη Ανάπτυξη

Ένα πλήρες ρεπορτάζ στην εφημερίδα “The Guardian” εξηγεί την εξάπλωση των αγροτικών διαμαρτυριών σε όλη την Ευρώπη και τη μη αναμενόμενη αύξηση του γεωργικού τομέα στις κυβερνητικές πολιτικές ατζέντες. Από τις Βρυξέλλες μέχρι την Ελλάδα, την Ισπανία, την Ολλανδία και την Ιταλία, οι αγρότες αντιδρούν εναντίον της Πράσινης Ανάπτυξης και των κανονισμών που έχουν επιβληθεί σε αυτούς. Οι πολιτικοί παρατηρούν την έντονη αντίδραση, με τρακτέρ να καταλαμβάνουν ακόμη και το Κολοσσαίο και με έντονες αντιδράσεις να εξαπλώνονται σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Επιπλέον, ακροδεξιές δυνάμεις προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τις αγροτικές διαμαρτυρίες για τις ευρωεκλογές στο πλαίσιο πολιτικών κερδών.

Ενόψει των αντιδράσεων, η Κομισιόν είδε την ανάγκη για υποχωρήσεις. Έτσι, πρότεινε στους αγρότες της Ε.Ε. να επωφεληθούν από εξαιρέσεις από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής για το τρέχον έτος. Παρατηρήθηκε επίσης η απώλεια μιας σημείωσης για την μείωση κατά 30% των εκπομπών μεθανίου και οξειδίου του αζώτου, η οποία υπήρχε σε προηγούμενες προτάσεις της Επιτροπής για το 2040.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκαν άλλες τροποποιήσεις στην πρόταση της Επιτροπής, συμπεριλαμβανομένων μιας πιο ήπιας διατύπωσης για την ανάγκη της γεωργίας για την επισιτιστική ασφάλεια της Ευρώπης. Από την άλλη πλευρά, αφαιρέθηκαν φράσεις που αφορούσαν συστάσεις για αλλαγές στη συμπεριφορά των Ευρωπαίων, καθώς και μέτρα περικοπής των επιδοτήσεων για τα ορυκτά καύσιμα που χρησιμοποιούν αγρότες.

Οι αγρότες στην Ευρώπη αντιτίθενται σε περιορισμούς που αφορούν την περιβαλλοντική προστασία και την Πράσινη Ανάπτυξη και διαμαρτύρονται για ένα εύρος θεμάτων. Οι ανησυχίες αφορούν την πτώση των τιμών των γεωργικών προϊόντων, την αύξηση του κόστους και την υπερβολική ισχύ των λιανοπωλών, καθώς και τους ανταγωνιστικούς περιβαλλοντικούς κανόνες της ΕΕ. Πολλοί αγρότες θεωρούν αυτούς τους κανόνες άδικους και ανεφάρμοστους.

Πέραν των παραπάνω, οι αγρότες ανησυχούν για τον ανταγωνισμό από χώρες εκτός ΕΕ, που χρησιμοποιούν ουσίες που απαγορεύονται στην ΕΕ και προκαλούν προβλήματα.

Τέλος, οι αντιδράσεις αυτές προκαλούν πολιτική ανησυχία, καθώς έχουν προκληθεί και νέες πολιτικές δυνάμεις, ενώ ορισμένα ακροδεξιά κόμματα εκμεταλλεύονται τις διαμαρτυρίες για ευρωεκλογές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα