Η ΟΗΕ κατακρίνει τις εκτελέσεις στο Ιράν

Οι Ηνωμένες Εθνικές εκφράζουν σθεναρή αντίθεση στις εκτελέσεις ενός 17χρονου και ενός 22χρονου στο Ιράν και καλούν την Τεχεράνη να αναστείλει άμεσα την εφαρμογή της θανατικής ποινής. Η εκπρόσωπος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Ελίζαμπεθ Θρόσελ, προειδοποίησε πως οι εν λόγω εκτελέσεις πλήττουν ανθρώπους που διαπράττουν αδικήματα σε ηλικία κάτω των 18 ετών, παραβιάζοντας έτσι διεθνείς συμβάσεις.

Η κυρία Θρόσελ ανέφερε ότι η καταδίκη και η εκτέλεση του 22χρονου Μιλάντ Ζοχρεβάντ δεν συμμορφώνονταν με το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και ανέφερε ανησυχητικές πληροφορίες σχετικά με τη σύλληψη των γονιών του μετά την εκτέλεσή του.

Επιπλέον, η Τεχεράνη κατέστησε ακόμα πιο δραματική την κατάσταση με την καταστολή και τις μαζικές συλλήψεις που ακολούθησαν τις διαδηλώσεις του Σεπτεμβρίου του 2022. Η κυρία Θρόσελ υπογράμμισε ότι ο Ιράν περιλαμβάνεται μεταξύ των χωρών που εφαρμόζουν συχνότερα τη θανατική ποινή, ιδίως σε ϸκτες που συνδέονται με ναρκωτικά και ότι τα μέλη των μειονοτήτων αποτελούν υψηλό ποσοστό των καταδίκες.

Η ΟΗΕ κάλεσε, επίσης, το Ιράν να απαγορεύσει άμεσα την εφαρμογή της εσχάτης των ποινών και να ανακοινώσει μορατόριο στις εκτελέσεις. Μη κυβερνητικές οργανώσεις αναφέρουν ότι ο αριθμός των εκτελέσεων στο Ιράν φέτος είναι ο υψηλότερος των τελευταίων οκτώ ετών, με περίπου 700 ανθρώπους να έχουν ήδη εκτελεστεί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα