Η Επόμενη φάση του πολέμου στη Γάζα

Μετά την ολοκλήρωση της επταήμερης εκεχειρίας, άνοιξε μια νέα κεφάλαιο στην αντιπαράθεση στη Γάζα, με σφοδρές συγκρούσεις στην πόλη και αεροπορικές επιθέσεις από τον ισραηλινό στρατό, που είχαν ως αποτέλεσμα πολλά θύματα στον παλαιστινιακό πληθυσμό.

Ο ισραηλινός στρατός δημοσίευσε έναν νέο χάρτη της Γάζας και ανακοίνωσε την αποφυγή εκκένωσης των κατοίκων για λόγους ασφαλείας, ένα μέτρο που προηγείται της επόμενης φάσης του πολέμου.

Η ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κάλεσε την ισραηλινή κυβέρνηση να προετοιμάσει ένα σχέδιο για να αποτρέψει περαιτέρω ανθρωπιστική κρίση και σημάδεψε την προχθεσινή ημέρα.

Η ανανέωση της εκεχειρίας τουλάχιστον μέχρι την Παρασκευή ήταν αμφιλεγόμενη, αλλά η επίθεση της Χαμάς σε λεωφορείο στην Ιερουσαλήμ αύξησε την πίεση για την επανάληψη της σύγκρουσης.

Η πρόθεση του Ισραηλ να επιτύχει τους στόχους του πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της εξάλειψης της Χαμάς και της εξασφάλισης της ασφάλειας του Ισραήλ, ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό.

Τα σημεία όπου ολοκληρώνεται η πρόσφατη φάση του πολέμου στη Γάζα και οι επόμενες εξελίξεις δείχνουν την εξάπλωση της κρίσης βασικά στη βόρεια Γάζα.

Η αντιπαράθεση και οι επιθέσεις κατέστησαν πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται με την παρέμβαση του Κατάρ και της Αίγυπτου.

Και οι δύο πλευρές αναφέρουν παραβιάσεις της εκεχειρίας αλλά με διαφορετικές προσεγγίσεις, γεγονός που δυσκολεύει την κατάσταση ακόμη περισσότερο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα