Η Αρμενία σχεδιάζει να φύγει από τον Οργανισμό Συλλογικής Ασφάλειας, ανακοίνωσε ο Πασινιάν

Η Αρμενία σκοπεύει να αποχωρήσει από τον οργανισμό ασφάλειας που επικεφαλής είναι η Ρωσία, επιβεβαίωσε χθες ο πρωθυπουργός της, Νικόλ Πασινιάν, κατηγορώντας άλλα κράτη μέλη πως βοήθησαν το Αζερμπαϊτζάν στον πόλεμο κατά της χώρας του.

Ο κ. Πασινιάν δήλωσε πως η Αρμενία θα φύγει και ότι δε θα επιστρέψει, ενώ προσπαθεί να ενισχύσει τις σχέσεις της με τις ΗΠΑ και την ΕΕ. Είχε πει πως αν δε λάβει ικανοποιητικές δεσμεύσεις για την ασφάλειά της, θα αποχωρήσει από τον Οργανισμό.

Ο πρωθυπουργός Πασινιάν αναφέρθηκε σε συνάντησή του με κοινοβουλευτικούς ότι η Αρμενία δεν έλαβε τις δεσμεύσεις που ήθελε και πως είναι αποφασισμένη να φύγει από τον Οργανισμό.

Ο Οργανισμός Συλλογικής Ασφάλειας περιλαμβάνει τις χώρες όπως η Ρωσία, το Καζακστάν και το Κιργιστάν. Ο κ. Πασινιάν αντιμετωπίζει πίεση λόγω συμφωνίας με το Αζερμπαϊτζάν, καθώς υπάρχουν αντιδράσεις για τυχόν εδαφικές παραχωρήσεις.

Στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Αρμενίας, κυριαρχεί η μνησικακία, ενώ ύστερα από τον πόλεμο με το Αζερμπαϊτζάν, τοποθετήθηκε ρωσική ειρηνευτική δύναμη στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Ο Πασινιάν κατηγόρησε τα μέλη του Οργανισμού Συλλογικής Ασφάλειας για συνεργασία με το Αζερμπαϊτζάν κατά τη διάρκεια του πολέμου, απαιτώντας την αποχώρηση ρωσικών στρατευμάτων από την επικράτειά της.

Η ρωσική ειρηνευτική δύναμη ανακοίνωσε την αποχώρησή της από το Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ενώ το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για τις δηλώσεις της αρμενικής ηγεσίας για τον Οργανισμό.

Η Αρμενία ανακοίνωσε πως δε θα συμμετέχει στις εργασίες του Οργανισμού και αποσύρει την αντιπροσωπεία της από τη Μόσχα, σε ένδειξη «πάγωμας» της συμμετοχής της.

δειτε ακομα

δειτε ακομα