Γρίπη των πτηνών: Πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος – Τι ανησυχεί τους ειδικούς

μό των πουλερικών σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα επιτραπεί ο εμβολιασμός των πουλερικών σε περιοχές που δεν έχουν επηρεαστεί από τη γρίπη των πτηνών, ενώ σε περιοχές με επιδημία θα επιτραπεί ο εμβολιασμός μόνο εάν η περιοχή δεν μπορεί να ελεγχθεί με άλλα μέσα.

Παρόλα αυτά, όπως επισημαίνει το Politico, ο εμβολιασμός των πουλερικών δεν είναι πάντα εφικτός, καθώς υπάρχουν δυσκολίες στον εντοπισμό των πουλερικών και στη διαχείριση τους. Επιπλέον, ο εμβολιασμός δεν εγγυάται την πλήρη προστασία από τη γρίπη των πτηνών, καθώς οι ιοί μπορούν να μεταλλάσσονται και να δημιουργούν νέα στελέχη που δεν καλύπτονται από τα εμβόλια.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θεσπίσει κανόνες για τη μετακίνηση εμβολιασμένων ζώων και των προϊόντων τους. Αυτοί οι κανόνες θα βοηθήσουν στη διευκόλυνση της μετακίνησης των ζώων και θα ισχύσουν από τις 12 Μαρτίου. Παρόλα αυτά, οι χώρες της ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα να αποφασίσουν εάν θα εμβολιάσουν τα πουλερικά τους κατά της γρίπης των πτηνών.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει μόνο ένα εμβόλιο κατά της γρίπης των πτηνών για κοτόπουλα, με άδεια κυκλοφορίας από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Αυτός ο οργανισμός ρυθμίζει επίσης τα κτηνιατρικά φάρμακα.

δειτε ακομα