Γουατεμάλα: Διαμαρτυρία του Εκλεγμένου Προέδρου Μπερνάρντο Αρέβαλο εναντίον της Διαφθοράς

Ο εκλεγμένος πρόεδρος της Γουατεμάλας, Μπερνάρντο Αρέβαλο, ηγήθηκε διαδήλωσης εναντίον της διαφθοράς, όπου συμμετείχαν χιλιάδες άτομα στην πρωτεύουσα, καλώντας στην παραίτηση της γενικής εισαγγελέας της χώρας. Αυτή η διαδήλωση καταλήγει στο να απαιτεί ένας ανεξάρτητος δικαστικός σώμα, ώστε να μπορεί να επιτευχθεί η διαρκής επικράτηση της δημοκρατίας.

Ο Αρέβαλο, ο οποίος κέρδισε απροσδόκητα τις προεδρικές εκλογές τον περασμένο Αύγουστο με πρόγραμμα κατά της διαφθοράς, αναμένεται να ορκιστεί και να αναλάβει την εξουσία στις 14 Ιανουαρίου. Ωστόσο, έχει βρεθεί αντιμέτωπος με διάφορες έρευνες, που ο ίδιος θεωρεί προσπάθεια πραξικοπήματος.

Η διαδήλωση πολιτών και υποστηρικτών του έλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, εξέφρασε τη θέλησή του για αλλαγή στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Αρέβαλο, οι δικαστικές αρχές πρόδωσαν τον λαό, καθώς “μας διχάζουν για να επιβάλουν καθεστώτα που δεν υπηρετούν παρά μόνο ορισμένους οι οποίοι περιθωριοποιούν και κάνουν διακρίσεις σε βάρος όλου του κόσμου”.

Η εισαγγελία έχει ζητήσει την άρση της νομικής ασυλίας του εκλεγμένου προέδρου, στο πλαίσιο διαδικασίας, η οποία ενδέχεται να τον εμποδίσει να αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Σειρά δικαστικών ελιγμών οδήγησε στην κατάργηση της νομικής υπόστασης του κόμματός του.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

δειτε ακομα

δειτε ακομα