Γκούγκλ Ντουντλ: Αφιερωμένο στις γυναίκες το σημερινό ντουντλ της Γκούγκλ.

Η Google γιορτάζει σήμερα την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας του 2023 με ένα doodle που αφιερώνεται σε όλες τις γυναίκες.

Σήμερα, 8 Μαρτίου, είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Αυτή η ημέρα θεσπίστηκε για πρώτη φορά το 1977 από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, με σκοπό να αναδείξει τα προβλήματα και να προωθήσει τα δικαιώματα των γυναικών.

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας ξεκίνησε πολλά χρόνια πριν από την υιοθέτησή της από τον ΟΗΕ το 1977.

Πώς καθιερώθηκε η μέρα της γυναίκας

Η πρώτη εθνική ημέρα της γυναίκας γιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ. Αυτή η ημέρα θεσπίστηκε για να τιμήσει μια μεγάλη εκδήλωση διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Στις 19 Μαρτίου 1911, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε στην Αυστρία, τη Δανία, τη Γερμανία και την Ελβετία, ενώ οι Αμερικανίδες συνέχισαν να γιορτάζουν τη δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στη Γερμανία στις 8 Μαρτίου, πιθανόν επειδή ήταν Κυριακή. Πολλές δεκαετίες αργότερα, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Στη Σοβιετική Ένωση, ο Βλαντιμίρ Λένιν όρισε την 8η Μαρτίου ως επίσημη αργία, αλλά παρέμεινε εργάσιμη έως το 1965. Στην Κίνα, η ημέρα αυτή καθιερώθηκε ως αργία μόνο για τις γυναίκες μετά την επικράτηση των κομμουνιστών του Μάο Τσε Τουνγκ.

Αργότερα, η Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας έχασε το πολιτικό και διεκδικητικό της υπόβαθρο και εορτάζεται ως έκφραση συμπάθειας και αγάπης των ανδρών προς τις γυναίκες, με προσφορά λουλουδιώ

δειτε ακομα