Γκουτέρες: Απογοητευμένος για τη μη εφαρμογή των αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ χαιρετίζει τη διέλευση ανθρωπιστικής βοήθειας και καυσίμων από την Αίγυπτο στη Γάζα μέσω του περάσματος Kερέμ Σαλόμ, όπως αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Αντόνιο Γκουτέρες, Στεφάν Ντουζαρίκ.

Ο Γενικός Γραμματέας επαναλαμβάνει την έκκλησή του για άμεση κατάπαυση του πυρός και το άμεσο και άνευ όρων απελευθέρωση όλων των ομήρων, εκφράζοντας απογοήτευση για τη μη εφαρμογή των πρόσφατων διαταγών του Διεθνούς Δικαστηρίου για τη Γάζα. Υπενθυμίζει ότι οι αποφάσεις του Δικαστηρίου είναι νομικά δεσμευτικές, συνεχίζει το κείμενο του κ. Ντουζαρίκ.

Με πάνω από 800.000 άτομα να εκτοπίζονται από τη Ράφα λόγω εχθροπραξιών, ο Αντόνιο Γκουτέρες τονίζει την ανάγκη προστασίας των αμάχων και ικανοποίησης των βασικών τους αναγκών, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης σε τροφή, στέγη και πόσιμο νερό.

Στα πρόθυρα κατάρρευσης
Ο Γενικός Γραμματέας υπογραμμίζει ότι οι ισραηλινές αρχές πρέπει να διευκολύνουν την ασφαλή παράδοση ανθρωπιστικών προμηθειών από την Αίγυπτο, που εισέρχονται μέσω του Kερέμ Σαλόμ, σε όσους έχουν ανάγκη. Τέλος, επισημαίνει την ανάγκη όλα τα σημεία διέλευσης να παραμείνουν ανοικτά, σύμφωνα με το ψήφισμα 2720 (2023) του Συμβουλίου Ασφαλείας.

δειτε ακομα

δειτε ακομα