Γερμανία: Εκ νέου συζήτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του AfD

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Γερμανικό Ινστιτούτο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στις 7 Ιουνίου προκάλεσε αντιδράσεις στη Γερμανία, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο απαγόρευσης του Εναλλακτικού για τη Γερμανία (AfD), καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι το κόμμα αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία της χώρας και ενδέχεται να απαγορευθεί από το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το AfD μπορεί να απαγορευθεί νομικά επειδή οι στόχοι του συμβαδίζουν με την “εξάλειψη της ελεύθερης δημοκρατικής τάξης” και την “κατάργηση της εγγύησης της ανθρώπινης αξιοπρέπειας” που προβλέπονται από το γερμανικό σύνταγμα.

Παρά την επίσημη υποστήριξή του για τη δημοκρατία, το AfD έχει κατηγορηθεί για αντιδημοκρατικές τάσεις από διάφορες πλευρές. Το περασμένο έτος, ένα δικαστήριο αποφάσισε ότι το κόμμα αποτελεί δυνητική απειλή για τη δημοκρατία και άνοιξε τον δρόμο για την παρακολούθησή του από τις εθνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Σε πρόσφατη ανάπτυξη, η Γερμανία χαρακτήρισε τη νεολαία του AfD, η οποία ονομάζεται Young Alternative for Germany, ως εξτρεμιστική ομάδα. Αυτή η κατηγορία αποτελεί προθέρμανση για μια ενδεχόμενη οριστική απαγόρευση του κόμματος.

Επιπλέον, η αρχή πληροφοριών της Γερμανίας έχει χαρακτηρίσει το τμήμα του κόμματος στη Θουριγγία ως ακροδεξιά ομάδα. Πρόσφατα, ο ηγέτης του κόμματος, Björn Höcke, κατηγορήθηκε για τη χρήση ενός ναζιστικού συνθήματος κατά τη διάρκεια εκστρατείας τον Μάιο του 2021.

Παρόλο που η μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επαναφέρει τη συζήτηση για το ενδεχόμενο απαγόρευσης του κόμματος, το AfD έχει εκμεταλλευτεί την καταγγελία αυτή, προσπαθώντας να κερδίσει υποστήριξη μετατρέποντας την σε “έκκληση στα όπλα” για τους οπαδούς του.

Το AfD, που είναι αντίθετο στο Ισλάμ, τη μετανάστευση και την ΕΕ, ανησυχεί τη γερμανική πολιτική σκηνή. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Politico, η υποστήριξη προς το κόμμα αυξήθηκε από 10% τον περασμένο Ιούνιο σε 18% σήμερα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα