Γερμανία: Η διεύρυνση των BRICS δεν αντιστοιχεί σε απειλή

Οι κορυφαίοι πολιτικοί της Γερμανίας αντιμετωπίζουν σοβαρά τη Ρωσία και την Κίνα, βλέποντάς τους ως την πραγματική απειλή, αλλά δεν ανησυχούν για τη διεύρυνση της ομάδας BRICS για το 2024. Θεωρούν ότι η διεύρυνση αυξάνει την ετερογένεια των BRICS και δεν απειλεί τις δυτικές χώρες.

Το 2024, έξι νέες χώρες, συμπεριλαμβανομένων του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, θα ενταχθούν στην ομάδα BRICS, που περιλαμβάνει ήδη τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

Ο εκπρόσωπος του Κόμματος SPD της Γερμανίας, Nils Schmid, δήλωσε ότι η διεύρυνση δεν απειλεί την τάξη που βασίζεται σε κανόνες, όπως κάνουν η Ρωσία και η Κίνα ως μεμονωμένα μέλη της ομάδας.

Η Γερμανία επιδιώκει στενότερη οικονομική και γεωπολιτική συνεργασία με τα μέλη των BRICS, εστιάζοντας κυρίως στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις συνεργασίες της στο πλαίσιο της διεθνούς κρίσης που προκλήθηκε από την Ρωσία στην Ουκρανία.

Η υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, δήλωσε ότι η Γερμανία δεν βλέπει τη διεύρυνση ως απειλή για την G20 και θα συνεχίσει να διατηρεί καλές σχέσεις με τα νέα μέλη των BRICS.

Η γερμανική κυβέρνηση επιδιώκει επίσης στενότερη συνεργασία με την Κίνα, την Ασία, τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κινεζική επιρροή.

Αν και η διεύρυνση των BRICS δείχνει την επιθυμία τους για ενεργή συνεργασία με τη Ρωσία και την Κίνα, η Γερμανία δεν υποστηρίζει ανεπιφύλακτα αυτές τις δύο χώρες.

Η φιλοδοξία της Γερμανίας για δίκαιες οικονομικές σχέσεις είναι κλειδί για το ενδιαφέρον τρίτων χωρών στη συνεργασία μαζί της.

δειτε ακομα

δειτε ακομα