Γάζα: «Κανένας δεν πρέπει να κάνει εγκλήματα», είπε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

«Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να κάνει εγκλήματα πολέμου ή κατά της ανθρωπότητας», είπε ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε πρόσφατα. Αναφέρθηκε στο αίτημά του για έκδοση εντάλματος σύλληψης κατά του Ισραηλινού πρωθυπουργού και των ηγετών της Χαμάς.

Ο Χαν έλαβε σκληρή αντίδραση ζητώντας αυτά τα εντάλματα σύλληψης εναντίον του Μπενιαμίν Νετανιάχου και των ηγετικών της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου και κατά της ανθρωπότητας που πραγματοποιήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας και στο Ισραήλ.

Αντιδρώντας στην κίνηση του ΔΠΔ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει καμία εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς».

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν σε πρόσφατη συνέντευξη του εισαγγελέα του ΔΠΔ στην εφημερίδα Sunday Times. Τόνισε ότι κάθε ζωή είναι ίση σε έναν πολωμένο κόσμο και ο κόσμος παρακολουθεί την κατάσταση στη Γάζα και το Ισραήλ.

Ο Χαν απέρριψε τυχόν εξίσωση μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, υποστηρίζοντας το δικαίωμα του Ισραήλ να προστατεύσει τον πληθυσμό του, αλλά και την απαγωγή εχθρών.

Ο εισαγγελέας επεσήμανε τη σοβαρή κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας και την ανάγκη να διατηρηθεί η δημοκρατία και η δικαιοσύνη.

Η επίθεση της Χαμάς στις 7η Οκτωβρίου προκάλεσε θάνατο πάνω από 1.170 ανθρώπους από την ισραηλινή πλευρά, κυρίως άμαχους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία. Επιπλέον, περίπου 36.000 Παλαιστίνιοι, κυρίως άμαχοι, έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα