Γαλλία: Τι συμβαίνει όταν δεν υπάρχει απόλυτη πλειοψηφία;

Η Γαλλία είναι στα πρόθυρα των βουλευτικών εκλογών (30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου) και τα δημοσκοπικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι το ακροδεξιό κόμμα “Εθνική Συσπείρωση” ενδέχεται να κερδίσει, αλλά όχι με απόλυτη πλειοψηφία. Έτσι, τι μπορεί να συμβεί αν αυτή η κατάσταση επικρατήσει;

Οι αναλυτές προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα, καθώς η έλλειψη απόλυτης πλειοψηφίας μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική αστάθεια στην Γαλλία.

Αβέβαιο το μέλλον

Το άρθρο 8 του γαλλικού Συντάγματος δηλώνει ότι ο πρόεδρος διορίζει τον πρωθυπουργό, χωρίς ωστόσο να ορίζει τα κριτήρια για την επιλογή. Στην πράξη, αν πράξουμε κρίσεις από την υφιστάμενη κοινοβουλευτική σύνθεση, η “Εθνική Συσπείρωση” είναι εκείνη που αναμένεται να λάβει τη θέση.

Ποιος θα γίνει πρωθυπουργός;

Η “Εθνική Συσπείρωση” έχει υποδείξει τον Τζόρνταν Μπαρντέλα ως υποψήφιο. Ωστόσο, εάν δεν καταφέρει να κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία, ο δρόμος για την πρωθυπουργία θα μπορούσε να είναι λίγοτερο ομαλός απ’ ό,τι φαίνεται.

Εναλλακτικές λύσεις

Αν κανένα κόμμα δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία, υπάρχουν διάφορα σενάρια. Μια περίοδος “συγκατοίκησης” μεταξύ του προέδρου και της αντιπολίτευσης είναι μία πιθανή εξέλιξη.

Γκρίζοι τομείς

Το πλαίσιο δεν είναι πάντα σαφές, και η αβεβαιότητα μπορεί να δημιουργήσει δυσκολίες στον τρόπο λήψης αποφάσεων στη Γαλλία.

δειτε ακομα

δειτε ακομα