Γαλλία: Συνεχίζονται οι αναταραχές σχετικά με το συνταξιοδοτικό σύστημα και η βία υποδεικνύει μια “κρίση εξουσίας”.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, αποφάσισε να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, προκαλώντας ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες κατά των σχεδίων του Μακρόν κλιμακώνονται και έχουν προκαλέσει εκρηκτικό κοκτέιλ από τους τόνους των σκουπιδιών που δεν έχουν συλλεχθεί μέχρι τον τομέα των διυλιστηρίων. Η σκληρή τακτική της Αστυνομίας έχει επιδεινώσει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα σπιράλ βίας. Ο Μακρόν δεν υποκύπτει στη βία και παραμένει αδιαλλαξίας.

Οι διαμαρτυρίες κατά των σχεδίων του Μακρόν για τις συντάξεις της Γαλλίας έχουν κλιμακωθεί και προκαλέσει ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Μακρόν παρακάμπτοντας το κοινοβούλιο, αποφάσισε να μεταρρυθμίσει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ από τους τόνους των σκουπιδιών που δεν έχουν συλλεχθεί μέχρι τον τομέα των διυλιστηρίων. Η σκληρή τακτική της Αστυνομίας έχει επιδεινώσει την κατάσταση, δημιουργώντας ένα σπιράλ βίας. Ο Μακρόν παραμένει αδιαλλαξίας και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στη βία.

Ο Μακρόν χρησιμοποίησε ειδικές εκτελεστικές εξουσίες για να περάσει τη συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση από το κοινοβούλιο, παρακάμπτοντας τη δημοκρατία. Η αντίδραση των Γάλλων και η άρνηση του Μακρόν να υποκύψει σε εκατομμύρια ειρηνικούς διαδηλωτές δημιούργησαν ένα εκρηκτικό κοκτέιλ, προκαλώντας ταραχές σε ολόκληρη τη χώρα. Ο Μακρόν παραμένει αδιαλλαξίας και δηλώνει ότι δεν θα υποκύψει στη βία, ενώ οι διαμαρτυρίες συνεχίζονται.Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ενεργοποίησε το άρθρο 49.3 του Συντάγματος για να παρακάμψει το κοινοβούλιο, αλλά οι ταραχές που προέκυψαν από αυτήν την απόφαση ανάγκασαν τον Πρόεδρο να αναβάλει την προγραμματισμένη επίσκεψη του βασιλιά του Ηνωμένου Βασιλείου, Καρόλου Γ’, στο βασιλικό παλάτι των Βερσαλλιών. Οι συνδικαλιστές και οι διαδηλωτές αντιδρούν στην απόφαση του Προέδρου και παροτρύνουν την κυβέρνηση να μην αγνοήσει τα εκατομμύρια των ειρηνικών διαδηλωτών που συγκεντρώνονται σε πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά σε όλη τη Γαλλία. Περισσότεροι από 400 αστυνομικοί τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις, καθώς οι διαδηλωτές επιδίδονται σε βίαιες ενέργειες.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας, Ζεράλ Νταρμανέν, που παρακάλεσε τον Πρόεδρο να μην ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3, κατακεραυνώθηκε από τον βρετανικό Τύπο μετά το φιάσκο του περσινού τελικού του Champions League στο Παρίσι. Οι συνδικαλιστές προειδοποιούν ότι βρισκόμαστε κοντά σε εξέγερση και ότι ο Πρόεδρος παίζει με τη φωτιά, με τον κίνδυνο απωλειών και τον θάνατο ενός διαδηλωτή. Ο επικριτής του Προέδρου, Ζαν-Λικ Μελανσόν, σχολιάζει ειρωνικά ότι η επανένωση των βασιλιάδων στις Βερσαλλίες διαλύθηκε από τον λαό.Ο Υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι περίπου 244.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης του Προέδρου Emmanuel Macron σε όλη τη χώρα. Οι διαδηλώσεις σημειώθηκαν από βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών σε πολλές πόλεις. Οι αρχές συνέλαβαν περίπου 1.000 άτομα και τραυματίστηκαν πολλοί άλλοι, χωρίς να δοθεί ακριβής αριθμός για τον αριθμό των τραυματιών μεταξύ των διαδηλωτών και των πολιτών που βρέθηκαν στο επίκεντρο των ταραχών. Μάλιστα, μια γυναίκα έχασε τον αντίχειρά της στην πόλη της Ρουέν.

δειτε ακομα