Γαλλία: Αγανάκτηση εναντίον του Μακρόν με πορείες και πρόταση μη εμπιστοσύνης.

Στο Παρίσι, διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς κατά τη διάρκεια νέας διαδήλωσης κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να αυξήσει την ηλικία συνταξιοδότησης στη Γαλλία. Η αναταραχή έχει οδηγήσει σε απεργίες και σκουπίδια στους δρόμους του Παρισιού και αποτελεί τη σοβαρότερη πρόκληση για τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν μετά τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» τον Δεκέμβριο του 2018.

Η κυβέρνηση του Μακρόν υποστηρίζει ότι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης κατά δύο χρόνια είναι απαραίτητη για την αποφυγή χρεοκοπίας του συστήματος, ωστόσο τα συνδικάτα και οι περισσότεροι ψηφοφόροι διαφωνούν. Μάλιστα, περισσότεροι από 8 στους 10 πολίτες είναι δυσαρεστημένοι με την απόφαση της κυβέρνησης και το 65% θέλει να συνεχιστούν οι απεργίες και οι διαμαρτυρίες.

Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση έχει προκαλέσει ευρεία συμμαχία των κυριότερων συνδικάτων της Γαλλίας που έχουν κηρύξει απεργίες και διαμαρτυρίες. Οι βουλευτές της αριστερής και κεντρώας αντιπολίτευσης κατέθεσαν πρόταση δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.Στη Βουλή της Εθνοσυνέλευσης υπάρχουν λίγες πιθανότητες να υπερψηφιστεί η πρόταση δυσπιστίας μετά τις περσινές εκλογές, εκτός αν σχηματιστεί μια αιφνιδιαστική συμμαχία βουλευτών από όλες τις πολιτικές πλευρές. Οι ηγέτες του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων έχουν αποκλείσει μια τέτοια συμμαχία και κανένας από αυτούς δεν υποστήριξε την πρώτη πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε την Παρασκευή. Μεμονωμένοι βουλευτές της ακροδεξιάς δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να «σπάσουν» την κομματική γραμμή, αλλά η πρόταση δυσπιστίας θα απαιτούσε όλους τους υπόλοιπους βουλευτές της αντιπολίτευσης και τους μισούς από τους 61 βουλευτές του κόμματος για να υπερψηφιστεί, κάτι που είναι δύσκολο.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Χόλγκερ Σμίντινγκ, δήλωσε ότι μέχρι στιγμής οι γαλλικές κυβερνήσεις έχουν συνήθως κερδίσει σε τέτοιες ψήφους δυσπιστίας και προβλέπει ότι το ίδιο θα συμβεί και αυτή τη φορά, ακόμα και αν ο Μακρόν έχει ήδη αποδυναμώσει τη θέση του προσπαθώντας να παρακάμψει το κοινοβούλιο. Οι ψηφοφορίες στο κοινοβούλιο είναι πιθανό να διεξαχθούν το Σαββατοκύριακο ή τη Δευτέρα.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να γυρίσει γρήγορα σελίδα και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι ετοιμάζουν πιο κοινωνικά σκεπτόμενες μεταρρυθμίσεις. Μπορεί επίσης να απολύσει την πρωθυπουργό της Γαλλίας, Ελιζαμπέτ Μπορν, η οποία πρωτοστάτησε στη συζήτηση για το συνταξιοδοτικό.

δειτε ακομα

δειτε ακομα