Γαλλία: Μια κόντρα ανάμεσα σε δύο κόσμους

Φαίνεται ότι βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια σύγκρουση ανάμεσα σε δύο διαφορετικούς κόσμους, με το ενδεχόμενο να εμφανιστεί μια βαθιά εθνική ρήξη που μπορεί να καταστήσει αμφίρροπη οποιαδήποτε συνύπαρξη επιβάλλεται εξ ανάγκης. Έτσι, η επικράτηση του ακροδεξιού εθνικιστικού κινήματος στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών έρχεται να δείξει την αντιπαράθεση μέσα στην κοινωνία.

Με υψηλά ποσοστά συμμετοχής, οι Γάλλοι επέλεξαν την ηγετική θέση του Εθνικού Συνασπισμού στον πρώτο γύρο των εκλογών. Παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά της Ακροδεξιάς ήταν χαμηλότερα από ό,τι περιμέναμε, η δημοκρατική πλειοψηφία συνεχίζει να αντιτίθεται και να απομακρύνει το κίνημα από την εξουσία. Αυτό αντιπροσωπεύει την απόρριψη του υποψηφίου πρωθυπουργού του Εθνικού Συνασπισμού, Ζορντάν Μπαρντελά, από την πιθανότητα να αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Εθνοσυνέλευση.

Στις εκλογές, το ήμισυ του εκλογικού σώματος εξέφρασε την επιθυμία να τιμωρήσει τον Πρόεδρο Μακρόν, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει το κόμμα του. Παρά το γεγονός ότι η προεδρική πλειοψηφία αυξήθηκε σε σχέση με τις ευρωεκλογές, αποτελεί την χειρότερη επίδοση στην ιστορία της χώρας. Η επιβίωση του πολιτικού Κέντρου φαίνεται αμφίβολη, αλλά προσπαθούν να διαμορφώσουν μια νέα πλειοψηφία με διάφορες πολιτικές κατευθύνσεις.

Η μεγαλύτερη έκπληξη ήταν η εμφάνιση του “κεντρικού μπλοκ”, παρά τις προσδοκίες των κεντρώων. Τελικά, οι περισσότεροι ψηφοφόροι αποφάσισαν να μην τιμωρήσουν τον Μακρόν. Ο ελαφρώς συγκρατημένος ψηφοδέλτιος των Ρεπουμπλικανών συγκέντρωσε περίπου το 10% των ψήφων, με τη φιλόξενη προσωπικότητα του Ζαν-Λυκ Μελανσόν να παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλλαγή του πολιτικού τοπίου, με το Νέο Λαϊκό Μέτωπο της ενωμένης αριστεράς να συγκεντρώνει το 28,1% των ψήφων.

Οι κεντρώοι ψηφοφόροι δεν είναι θερμοί υποστηρικτές του Μελανσόν και των ακρότητων που υιοθετεί. Αυτό ενδέχεται να δυσκολέψει την ομαλή συγκέντρωση των δημοκρατικών δυνάμεων στο δεύτερο γύρο. Παρά ταύτα, ο ίδιος έκανε έκκληση να μην ψηφίσουν υπέρ της ακροδεξιάς και ανακοίνωσε ότι όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές του Λαϊκού Μετώπου θα αποσυρθούν από τον δεύτερο γύρο για να υποστηρίξουν εκείνους με μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας έναντι της Ακροδεξιάς.

Ανάλογη τακτική ακολούθησε και ο Ραφαέλ Γκλυξμάν, ο ηγέτης της ανανέωσης του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προκειμένου να κινητοποιήσει τη δημοκρατική πλειοψηφία εναντίον του Μελανσόν μέσα στο συνασπισμό της ενωμένης αριστεράς.

Η δημιουργία ενός μεγάλου συνασπισμού που θα μπορούσε να αποσπάσει την απόλυτη πλειοψηφία στο δεύτερο γύρο είναι μια πιθανή εξέλιξη. Τα αποτελέσματα στις περιφέρειες, όπου οι υποψήφιοι προέρχονται από διαφορετικά φυσιογνωμικά ρεύματα, θα παίξουν καθοριστικό ρόλο. Πολλοί υποψήφιοι του Εθνικού Συνασπισμού έχουν ήδη το προβάδισμα σε πολλές περιφέρειες. Παρόλα αυτά, υπάρχουν συνολικά 307 περιφέρειες όπου τρεις υποψήφιοι έχουν προκριθεί για τον δεύτερο γύρο, καθώς και έξι περιφέρειες με υποψηφίους από τέσσερα διαφορετικά κόμματα. Η αβεβαιότητα στις εκλογές είναι ιδιαίτερα μεγάλη.

Είναι βέβαιο πως οι πολιτικές εξελίξεις φέρνουν αντιμέτωπους δύο διαφορετικούς κόσμους με πιθανή εμφάνιση ενός βαθιά διχασμένου κοινωνικού υφάσματος που θα δυσκολέψει την ειρηνική συνύπαρξη.


δειτε ακομα

δειτε ακομα