Γαλλία: Με τη σταδιακή διακοπή των μπλοκαρίσματων, ικανοποιημένοι οι αγρότες με τα μέτρα της ΕΕ

Τα δύο μεγάλα συνδικάτα αγροτών στη Γαλλία ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν τις διαδηλώσεις και θα άρουν τα μπλόκα στο δίκτυο των οδών σε όλη τη χώρα, μετά τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, τα οποία θα κοστίσουν συνολικά 600 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με το France24 οι εκπρόσωποι των κύριων συνδικάτων των αγροτών, εξέφρασαν την πρόθεσή τους, ανακοινώνοντας ότι απαιτούν τη γραπτή δέσμευση από την κυβέρνηση Μακρόν για τα μέτρα που αναλαμβάνει.

Είναι επίσης γνωστό ότι ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόσφερε μια σειρά από νέες παραχωρήσεις στους αγρότες την Πέμπτη. Τα μέτρα περιελάμβαναν ένα ετήσιο ποσό 150 εκατομμυρίων ευρώ για τους κτηνοτρόφους και απαγόρευση της εισαγωγής τροφίμων στα οποία χρησιμοποιείται το φυτοφάρμακο thiacloprid, το οποίο έχει ήδη απαγορευτεί στη Γαλλία.

Οι αγρότες επανασυναντιούνται στις 24 Φεβρουαρίου, στην αγροτική έκθεση του Παρισιού, όπου επισκέπτονται όλοι οι πολιτικοί και βεβαίως ο Πρόεδρος Μακρόν. Εκεί αναμένεται να έχουν την πρώτη επαφή με τους αγρότες από την έναρξη των κινητοποιήσεων.

Μέχρι τότε, τα συνδικάτα θα ασκούν πίεση και απειλούν ότι εάν η κυβέρνηση δεν υλοποιήσει αμέσως τα μέτρα, θα επιστρέψουν με μπλόκα.

Η αστυνομία εκτιμά ότι περίπου 1.000 τρακτέρ έκλεισαν πολλές σημαντικές οδικές αρτηρίες την Πέμπτη στις Βρυξέλλες. Οι Γάλλοι αγρότες διαμαρτύρονταν για τους μισθούς, τους φόρους και τους κανονισμούς.

Εν τω μεταξύ, ένα από τα μικρότερα συνδικάτα, ο Αγροτικός Συντονισμός, κατηγορείται ότι συνδέεται με το ακροδεξιό κόμμα της Μαριν Λε Πεν, κάτι που αρνούνται οι επικεφαλής.

Αγρότες αποκλείουν τα φορτηγά από τη διέλευση των βελγοολλανδικών συνόρων.

Αγρότες που διαμαρτύρονται έχουν αποκλείσει μεθοριακά περάσματα ανάμεσα στο Βέλγιο και την Ολλανδία, σύμφωνα με αναφορές σήμερα από την πλατφόρμα επιτήρησης κυκλοφορίας του Reuters.

Η είσοδος προς την Αμβέρσα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου και το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης, ανήκει στα σημεία που έχουν τεθεί υπό αποκλεισμό.

Τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι περισσότεροι διαδηλωτές προέρχονται από το Βέλγιο, ενώ μερικοί είναι Ολλανδοί.

δειτε ακομα

δειτε ακομα