Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση κινητοποίησης μετά την απόφαση του Μακρόν για το συνταξιοδοτικό σύστημα – Οι δρόμοι του Παρισιού έχουν γίνει πεδίο μάχης.

Η κυβέρνηση Μακρόν στη Γαλλία διολισθαίνει σε έναν συνεχιζόμενο αντικοινοβουλευτικό κατήφορο, με το επίμαχο νομοσχέδιο για το συνταξιοτικό να ανεβάζει την ηλικία σύνταξης από τα 62 στα 64 έτη και να βγάζει τους Γάλλους στους δρόμους. Αντί να διαλύσει τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, η κυβέρνηση προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του γαλλικού Συντάγματος, με αντιδράσεις τόσο μέσα όσο και έξω από το κοινοβούλιο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν το δικαίωμα να καταθέσουν πρόταση μομφής εντός 24 ωρών και εφόσον συγκεντρώσουν τις απαιτούμενες 289 ψήφους, ο νόμος απορρίπτεται και η κυβέρνηση πέφτει.

Στον δρόμο βγήκαν οι Γάλλοι στο Παρίσι αλλά και σε άλλες πόλεις με το που έγινε γνωστό πως πέρασε το επίμαχο νομοσχέδιο, με τη γαλλική αστυνομία να προχωράει σε εκατοντάδες συλλήψεις. Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε 217 ανθρώπους το βράδυ της Πέμπτης κατά τη διάρκεια των επεισοδίων που ακολούθησαν διαδήλωση στο Παρίσι, στο πλαίσιο των συνεχιζόμενων μαζικών διαμαρτυριών.λήθηκε σε μαζικές διαδηλώσεις και συγκρούσεις στους δρόμους της Γαλλίας, με την αστυνομία να χρησιμοποιεί δακρυγόνα και εκτοξευτήρες νερού υπό πίεση για να διαλύσει τις συγκεντρώσεις. Οι διαδηλωτές αντέδρασαν με φωτιές και εκτοξεύοντας αντικείμενα εναντίον της αστυνομίας.

Οι διαδηλώσεις διοργανώθηκαν σε πολλές πόλεις της Γαλλίας, ενώ τα συνδικάτα καλούν σε νέες απεργίες και κινητοποιήσεις. Εκατομμύρια Γάλλοι έχουν βγει στους δρόμους εναντίον της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος. Ο υπουργός Εσωτερικών έχει δώσει εντολή για ενισχυμένα μέτρα προστασίας των μελών του κοινοβουλίου.

Το 74% των Γάλλων διαφωνεί με την επιλογή του προέδρου Μακρόν να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε εφαρμογή την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας και να αποφύγει την παραπομπή του θέματος στην Εθνοσυνέλευση. Η απόφαση αυτή έχει προκαλέσει μαζικές διαμαρτυρίες και αντιδράσεις στην Γαλλία.Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας Odoxa-Backbone Consulting, που δημοσιεύτηκε από τη γαλλική εφημερίδα Figaro, έξι στους δέκα Γάλλους υποστηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις για την κατάργηση της αναμόρφωσης του γαλλικού συνταξιοδοτικού συστήματος. Η αναμόρφωση περιλαμβάνει την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 στα 64 χρόνια.

Η δημοσκόπηση δείχνει ότι η πλειονότητα των Γάλλων εξακολουθεί να υποστηρίζει τις κινητοποιήσεις παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες κατά τη διάρκεια των απεργιακών κινητοποιήσεων. Η αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος αποτελεί ένα αμφιλεγόμενο θέμα στη Γαλλία και οι απεργίες έχουν προκαλέσει σοβαρές διαταραχές στην οικονομία και την κοινωνία.

Παρά την αντίδραση του κοινού, η γαλλική κυβέρνηση συνεχίζει να προωθεί την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος και έχει δηλώσει ότι δεν θα υποχωρήσει στις απαιτήσεις των απεργούντων. Η κατάσταση στη Γαλλία παραμένει αβέβαιη και η επίλυση του ζητήματος του συνταξιοδοτικού συστήματος παραμένει αμφίβολη.

δειτε ακομα