Γαλλία – Εκλογές: Οι μεγάλες προσδοκίες της ακροδεξιάς

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές στη Γαλλία, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση εκφράζει την επιθυμία του για έναν σαφή και απόλυτο έλεγχο στην Εθνοσυνέλευση.

Ο Ζορντάν Μπαρντελά έχει μεγάλες φιλοδοξίες, καθώς οι πρόωρες εκλογές στις 30 Ιουνίου και 7 Ιουλίου κηρύχθηκαν μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στις ευρωπαϊκές εκλογές από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

«Το όραμά μου είναι να γίνω πρωθυπουργός, να ηγηθώ μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας, με απόλυτη πλειοψηφία. Αν ο γαλλικός λαός μας δώσει σχετική πλειοψηφία, θα είμαστε σε θέση να αλλάξουμε τα πράγματα», δήλωσε ο Μπαρντελά.

Στον αντίποδα, οι ηγέτες της γαλλικής αριστεράς ενώνουν τις δυνάμεις τους υπό τη σημαία του Νέου Λαϊκού Μετώπου, σχεδιάζοντας να αποτρέψουν την άνοδο της ακροδεξιάς στην εξουσία στις εκλογές.

Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ επικρίνει και τους δύο πόλους, προειδοποιώντας ότι μία νίκη των ακραίων θα είναι «καταστροφική» για τη χώρα.

«Υπάρχει μια συμμαχία με την Ανυπότακτη Γαλλία και μια με την Εθνική Συσπείρωση. Η έλευση των ακραίων θα ήταν καταστροφή για το κοινωνικό περιβάλλον και την οικονομία», υπογράμμισε ο Ατάλ.

Ο Εμανουέλ Μακρόν θα παραμένει πρόεδρος μέχρι το 2027, υπεύθυνος για την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, αλλά μια νίκη της Εθνική Συσπείρωσης θα μειώσει την επιρροή του στην εσωτερική πολιτική.

δειτε ακομα

δειτε ακομα