Γαλλία: Εκλογές με προοπτική μειοψηφίας

Αυτή την Κυριακή, στη Γαλλία διεξάγονται οι πρώτες φάσεις των βουλευτικών εκλογών, μετά το αίφνιδιο διατάραγμα που προκάλεσαν οι πρόσφατες εκλογές του Ευρωκοινοβουλίου στο κόμμα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Οι Γάλλοι και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι θα παρακολουθήσουν με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα μετά τον δεύτερο γύρο στις 7 Ιουλίου, καθώς πρόκειται για μια από τις πιο σημαντικές εκλογές των τελευταίων ετών.

Στις δημοσκοπήσεις προβάλλεται η πρωτοπορία του ακροδεξιού κόμματος Εθνική Συσπείρωση και των συμμάχων του, υπό τον Ερίκ Σιοτί, με 35,5% των προβλέψεων ψήφων.

Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP) ακολουθεί με 29,5%, ενώ η παράταξη του Εμανουέλ Μακρόν, το “Μαζί”, βρίσκεται στο 19,5%.

Για να έχει ένα κόμμα την αυτοδυναμία στη Γαλλική κάτω βουλή, χρειάζεται να εκλέξει 289 βουλευτές.

Οι πολιτικές εξελίξεις μπορεί να οδηγήσουν τον προσωπικότητα της Εθνικής Συσπείρωσης, Ζορντάν Μπαρντελά, σε μια πιθανή υποψηφιότητα για πρωθυπουργό ακόμη και με υποστήριξη άλλων κομμάτων.

Σημαντική αλλαγή στον αρχικό σχηματισμό των δυνάμεων έγινε με την απόφαση του Ερίκ Σιοτί να συνεργαστεί με τον Εθνικό Συναγερμό, ριώντας την Κεντροδεξιά στην αβύθιστη διαίρεση και την πιθανότητα αποκλεισμού υποψηφίων από τον δεύτερο γύρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως μόνο τα κόμματα με άνω το 12,5% των ψήφων μπορούν να προκριθούν στον δεύτερο γύρο, και οι μικρότερες πολιτικές δυνάμεις μπορεί να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο ταμπλό των εκλογών.

δειτε ακομα

δειτε ακομα