Φωτιά στη Θάλασσα: Τρεις πυρκαγιές σε ελληνικό δεξαμενόπλοιο από τους Χούθι

Τρεις πυρκαγιές προέκυψαν χθες, Παρασκευή 23/08, σε ένα δεξαμενόπλοιο που είχε αφεθεί από το πλήρωμά του, ύστερα από επίθεση την Τετάρτη 21/08 από αντάρτες Χούθι ανοιχτά της Υεμένης, όπως ενημέρωσε η βρετανική υπηρεσία ναυτικής ασφάλειας UKMTO.

Η United Kingdom Maritime Trade Operations ανέφερε χθες το βράδυ ότι δέχθηκε «αναφορά για τρεις παρατηρούμενες πυρκαγιές» στο πλοίο Sounion της Delta Tankers, το οποίο φαίνεται να «παρασύρεται» από θαλάσσια ρεύματα κοντά στο λιμάνι Χοντάιντα στη δυτική Υεμένη.

Μετά την επίθεση, ο κινητήρας του πλοίου ακινητοποιήθηκε και το σκάφος παρέμεινε αγκυροβολημένο στην Ερυθρά Θάλασσα, ανάμεσα στην Ερυθραία και την Υεμένη. Το κίνημα Ανσάρ Αλλάχ, γνωστό και ως Χούθι, έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτή την επίθεση. Στην αρχή, πληροφορίες ανέφεραν ότι υπήρχε μια πυρκαγιά στο πλοίο και ζημιές στο διαμέρισμα του κινητήρα, ενώ δεν είναι σαφής η αιτία για τις νέες φωτιές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας της Ελλάδας, το Sounion μετέφερε 150.000 τόνους αργού πετρελαίου στην Κόρινθο, φορτωμένο στο λιμάνι της Βασόρας, στο Ιράκ. Το πλήρωμα απομακρύνθηκε εσπευσμένα.

Η ναυτική αποστολή Ασπίδες της ΕΕ στην Ερυθρά Θάλασσα ανακοίνωσε ότι ανέλαβε την απομάκρυνση του πληρώματος, επισημαίνοντας τον «κίνδυνο για το περιβάλλον» από την κατάσταση. Η εταιρεία Delta Tankers τόνισε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι «υπάρχουν σχέδια για τη μετακίνηση του πλοίου σε ασφαλέστερο προορισμό για πλήρη αξιολόγηση και πιθανές επισκευές».

Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις από τον Νοέμβριο με drones και πυραύλους, στοχεύοντας πλοία που θεωρούν ότι σχετίζονται με το Ισραήλ ή τις ΗΠΑ, ως ένδειξη στήριξης στους Παλαιστίνιους στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος με τη Χαμάς συνεχίζεται από τον Οκτώβριο.

Η δράση των Χούθι, που υποστηρίζονται από το Ιράν, έχει προκαλέσει αύξηση των ασφαλίστρων για πλοία στη Ερυθρά Θάλασσα και έχει αναγκάσει μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες να αλλάξουν διαδρομές, δηλαδή να στέλνουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική, με αποτέλεσμα οι διαδρομές να είναι πιο χρονοβόρες και δαπανηρές.

δειτε ακομα

δειτε ακομα