Νέα βουλγαρική κυβέρνηση με φιλοδυτικό προσανατολισμό

Στη Βουλγαρία, οι δύο μεγαλύτεροι πολιτικοί ανταγωνιστές συγκροτούν μια νέα φιλοδυτική κυβέρνηση. Δύο πρωθυπουργοί θα αναλάβουν εκ περιτροπής επικεφαλής της νέας κυβέρνησης στη Σόφια.

Μετά από μήνες πολιτικής κρίσης, η Βουλγαρία επιτέλους έχει μια νέα κυβέρνηση με φιλοευρωπαϊκό προσανατολισμό. Μετά τις πέμπτες γενικές εκλογές μέσα σε δύο χρόνια, η χώρα έχει μια κανονική κυβέρνηση. Αυτή η κυβέρνηση αντικαθιστά το μεταβατικό υπουργικό συμβούλιο που είχε σχηματιστεί από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ πριν από τις εκλογές στις 2 Απριλίου.

Με τη νέα κυβέρνηση, αναμένεται η Βουλγαρία να ενταχθεί πιο στενά με τους δυτικούς της συμμάχους και να στηρίξει περισσότερο την Ουκρανία. Ο 60χρονος Νικολάι Ντένκοφ (PP), ένας φυσικοχημικός, εξελέγη πρωθυπουργός με πλειοψηφία 132 βουλευτών από τις τάξεις των νικητών των εκλογών GERB-SDS και του δεύτερου μπλοκ PP-DB.

Οι φιλορώσοι Σοσιαλιστές, το φιλορωσικό και εθνικιστικό κόμμα Vasrashdane (Αναγέννηση) και το κόμμα ITN βρίσκονται στην αντιπολίτευση.

Η νέα κυβέρνηση καθιερώνει μια καινοτόμο προσέγγιση στη Βουλγαρία. Δύο πρωθυπουργοί θα αναλαμβάνουν εναλλάξ τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης. Ο Ντένκου θα είναι ο πρώτος και θα ακολουθήσει η πρώην Επίτροπος της ΕΕ Maria Gabriel (GERB).
Μέχρι τότε ο 44χρονος είναι αντιπρόεδρος και υπουργός Εξωτερικών. Δεν υπάρχει συμφωνία συνασπισμού, αλλά “συμφωνία κυρίων”, όπως υποστηρίζουν και οι δύο πλευρές.

δειτε ακομα