Η Ευρώπη συνεδριάζει στη Μολδαβία

Σήμερα η Ρωσία στρέφει τα βλέμματά της προς τη Μολδαβία, αναμένοντας με ανυπομονησία τη δεύτερη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας. Περισσότεροι από 40 ηγέτες από διάφορα κράτη, πέραν της ΕΕ, συναντιούνται λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Κισινάου, αποστέλλοντας ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας: “Μείνουμε ενωμένοι ενάντια στην επιθετική πολιτική της Ρωσίας στην Ουκρανία.”

Αυτή η Σύνοδος λαμβάνει χώρα στη σκιά της Μόσχας, καθώς η Ρωσία θεωρεί τη Μολδαβία ως μέρος της επιρροής της, λόγω του παρελθόντος της ως πρώην μέλους της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, η Μολδαβία, παρά τη φτώχεια της ως το πιο φτωχό κράτος στην Ευρώπη, επιλέγει να στραφεί προς τη Δύση και έχει υποβάλει αίτηση ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας χώρας μαζί με την Ουκρανία. Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, κατά την άφιξή της στη χώρα, τόνισε τη σημασία της Μολδαβίας ως μέρος της Ευρώπης και ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο μέτρων υποστήριξης για τη χώρα.

Η ανησυχία της Μόσχας είναι εμφανής, καθώς επιμένει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους έχουν ηγεμονικές προθέσεις στην Ευρώπη. Το Κρεμλίνο ζήτησε ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας της Ρωσίας στην Υπερδνειστερία, επικαλούμενο την αυξανόμενη επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή. Η Μολδαβία, από την πλευρά της, έχει εκφράσει την ανησυχία της για πιθανή ρωσική παρέμβαση και κατηγορεί τη Ρωσία για υποκίνηση πραξικοπήματος για την ανατροπή της κυβέρνησης.

Η πρόεδρος της Μολδαβίας δηλώνει σήμερα ότι η Σύνοδος αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσής της στην ειρήνη και αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα καταδίκης της ρωσικής εισβολής και αλληλεγγύης προς την Ουκρανία. Επιπλέον, ελπίζει ότι οι συνομιλίες για την ένταξη στην ΕΕ θα ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατόν και στοχεύει στην ένταξη της Μολδαβίας στην Ένωση έως το 2030, περιλαμβάνοντας και τη φιλορωσική περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Παρόλα αυτά, η παγωμένη σύγκρουση στα ανατολικά και κατά μήκος των συνόρων με την Ουκρανία προκαλεί προβλήματα για τις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η παρουσία περίπου 2.000 ρωσικών στρατιωτών σε απόσταση 50 χιλιομέτρων από την πρωτεύουσα δυσκολεύει την κατάσταση.

Παρόλα αυτά, η Μολδαβία επιμένει ότι λόγω της γεωγραφικής της θέσης μπορεί να αποτελέσει ασπίδα ενάντια στη ρωσική επιθετικότητα. Το Κισινάου θέλει να δείξει αυτό το μήνυμα, όπως έκαναν και οι χιλιάδες πολίτες που διαδήλωσαν υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας τους. Σήμερα, η Μάγια Σαντού επιδιώκει να επιτύχει την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών, φιλοξενώντας 50 ηγέτες κρατών. Ωστόσο, οι αναλυτές δεν είναι αισιόδοξοι ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί, και η συζήτηση έχει προγραμματιστεί να συνεχιστεί τον Δεκέμβριο με την επιστροφή των ηγετών της ΕΕ στο θέμα.

δειτε ακομα

δειτε ακομα