Ευρωπαίοι ηγέτες ανησυχούν για τις επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στη μετανάστευση

Συναντηθέντες στις Βρυξέλλες, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες εκφράζουν ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς στη μετανάστευση, φοβούμενοι ότι θα δημιουργηθεί μια κατάσταση παρόμοια με την προσφυγική κρίση του 2015.

Ειδικά οι χώρες της ΕΕ που υποδέχονται ήδη περίπου 4 εκατομμύρια Ουκρανούς πρόσφυγες και αντιμετωπίζουν αυξημένα αιτήματα για άσυλο, αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση.

«Εάν αυτή η ένταση συνοδευτεί από ένα μεγάλο κύμα λαθρομετανάστευσης», προειδοποιεί ο απερχόμενος Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki. Επίσης, ο ουγγρικός ηγέτης Viktor Orban συνδέει αυτό το ζήτημα με τον «κίνδυνο της τρομοκρατίας».

Οι ηγέτες επισημαίνουν ότι η σταθερότητα της περιοχής είναι σημαντική για την Ευρώπη, καθώς εάν Ισραήλ και Αίγυπτος γίνουν ασταθείς, τα μεταναστευτικά ρεύματα από την περιοχή θα κατευθυνθούν αυτομάτως προς την Ευρώπη, σύμφωνα με τον Orban.

Επίσης, ο Κύπριος Πρόεδρος ανησυχεί ιδιαίτερα για την επέκταση της σύγκρουσης στον Λίβανο και ελπίζει ότι η ΕΕ θα είναι έτοιμη να ανταποκριθεί σε αυτό το πρόβλημα και να βοηθήσει χώρες πρώτης γραμμής όπως η δική του.

Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola εκφράζει ανησυχία για την πιθανότητα επέκτασης της κρίσης στον Λίβανο και την επίπτωση που θα έχει στους πρόσφυγες.

Αυτή η ανησυχητική κατάσταση θυμίζει την προσφυγική κρίση του 2015, όπου συνέβη μια έντονη εισροή προσφύγων, κυρίως από τη Συρία. Το υψηλότερο ποσοστό προσφύγων κατά κεφαλήν στον κόσμο το έχει ο Λίβανος, με σχεδόν 800.000 Σύρους πρόσφυγες εγγεγραμμένους στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Ο Αρχηγός της Ύψιστης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi, ανησυχεί επίσης για τις συνέπειες της έντασης της σύγκρουσης και επισημαίνει ότι η Αίγυπτος υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες από το Σουδάν.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, υπογραμμίζει την ανάγκη είσοδου σε μια “στρατηγική εταιρική σχέση” με την Αίγυπτο για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης στην ΕΕ και την υποστήριξη της χώρας στην ασφάλεια και τη σταθερότητα της Μέσης Ανατολής.

Μια παρόμοια εταιρική σχέση έχει ήδη συναφθεί με την Τυνησία με σκοπό τον περιορισμό της αναχώρησης μεταναστών από τις ακτές της Τυνησίας και τη χορήγηση χρηματοοικονομικής βοήθειας από την ΕΕ.

δειτε ακομα

δειτε ακομα