Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αντιδρούν στις δηλώσεις του Τραμπ σχετικά με το ΝΑΤΟ

Δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατακρίνουν τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για τα σχόλιά του σχετικά με την έλλειψη προστασίας των συμμάχων του στο ΝΑΤΟ, που δεν καταβάλλουν αρκετά για την άμυνά τους έναντι μιας πιθανής ρωσικής εισβολής.

Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, κάλεσε τους ηγέτες να επενδύσουν στις στρατιωτικές τους δυνατότητες, αναφέροντας ότι δεν πρέπει να εξαρτώνται από τις εκλογές και τις πολιτικές εξελίξεις σε άλλες χώρες για την άμυνά τους.

«Ένας για όλους, όλοι για έναν»

Ο υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Βλάντισλαβ Κοσίνιακ-Καμίζ, υποστηρίζει ότι η υπονόμευση της αξιοπιστίας των συμμάχων αποδυναμώνει το ΝΑΤΟ και ότι οι προεκλογικές εκστρατείες δεν πρέπει να επηρεάζουν την ασφάλεια του Συμφώνου.

Αξιωματούχοι στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα δηλώσεων. Η Συνθήκη του ΝΑΤΟ ορίζει την αμοιβαία άμυνα των μελών σε περίπτωση επίθεσης.

«Θα μας προστατεύσετε;»

Ο Τραμπ αναφέρει ότι ένας ηγέτης τον ρώτησε αν η χώρα του θα προστατευόταν σε περίπτωση επίθεσης εξαιτίας μη καταβολής των αντίστοιχων εισφορών στο ΝΑΤΟ.

Άλλες δηλώσεις του Τραμπ περιγράφηκαν ως απειλητικές από τους αξιωματούχους, με τον Μπρετόν να υποστηρίζει ότι ο Τραμπ μπορεί να έχει θέματα με τη μνήμη του και να εκφράζει αβάσιμες εκτιμήσεις.

δειτε ακομα

δειτε ακομα