Εμβόλιμες ζώνες για την 5η νύχτα – Η κυβέρνηση απειλεί με κυρώσεις στους γονείς

Μία νέα πραγματικότητα είναι σε εξέλιξη στη Γαλλία, καθώς για την 5η συνεχή νύχτα, οι μεγάλες πόλεις μετατρέπονται σε πεδία μάχης και συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις ασφαλείας και τους οργισμένους πολίτες. Ο θάνατος του 17χρονου Naher από αστυνομικό ήταν η σπίθα που ανάγκασε το ποτήρι της αγανάκτησης να ξεχειλίσει, σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα ενημέρωσης. Οι αντιδράσεις δεν αφορούν μόνο αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό, αλλά εκφράζουν τη γενικότερη δυσαρέσκεια λόγω των μέτρων συνταξιοδότησης, που επιδρούν στο εισόδημα των Γάλλων και επεκτείνουν τις ανισότητες.

Για την 5η συνεχή νύχτα, οι μεγάλες πόλεις της Γαλλίας μετατρέπονται σε εμβόλιμες ζώνες, καθώς 45.000 αστυνομικοί ειδικών δυνάμεων και αστυνομοκίνητα οχήματα θα εγκαταλείψουν τα στρατόπεδά τους για να επιβάλουν την τάξη σε όλες τις μεγάλες πόλεις, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ήδη, οι δημόσιες συγκοινωνίες στις πόλεις της Μασσαλίας, της Λυών και του Σεντ Ετιέν έχουν σταματήσει και τα καταστήματα έχουν κλείσει. Στη Μασσαλία, οι δημόσιες συγκοινωνίες έχουν σταματήσει από τις 18:00, ενώ τα υπεραστικά δίκτυα, η ποδηλατοδρόμος και οι χώροι στάθμευσης έχουν επίσης πάψει να λειτουργούν. Στο Saint-Etienne, οι δημόσιες συγκοινωνίες σταμάτησαν στις 2 μετά το μεσημέρι και οι επιχειρήσεις ζητήθηκαν να κλείσουν.

Στο Παρίσι, το μέσα μεταφοράς δημιουργούνται προβλήματα από τις 9 το βράδυ μέχρι την επόμενη ανακοίνωση.

Ο γάλλος υπουργός Δικαιοσύνης υπονόησε ότι θα υπάρχουν κυρώσεις για τους γονείς των ανηλίκων παιδιών που συμμετέχουν στις ταραχές, επισημαίνοντας ότι προβλέπονται αυστηρές ποινές.

Οι καταστροφές είναι ήδη σημαντικές. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας, έχουν ήδη καταστραφεί 200 εμπορικά κέντρα, 200 μεγάλα καταστήματα λιανικής, 250 περίπτερα και 250 υποκαταστηματα τραπεζών. Ο υπουργός Οικονομικών κάλεσε τις ασφαλιστικές εταιρείες να αποζημιώσουν γρήγορα τους πληγέντες εμπόρους και επιχειρηματίες με τις ελάχιστες εκπτώσεις.

 

δειτε ακομα

δειτε ακομα