ΕΛΚ: Ο Αντόνιο Κόστα καταρρέει στο ζήτημα της μετανάστευσης

Οι συζητήσεις πίσω από τις σκηνές για την κατανομή των θέσεων ευθυνών στα θεσμικά όργανα της ΕΕ συνεχίζονται, μετά την αποτυχία μιας ανεπίσημης συνόδου κορυφής νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να καταλήξει σε συμφωνία. Ένα ζήτημα που αναπτύσσει προκλήσεις για την κεντροδεξιά είναι η επιλογή του πρώην πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μια πηγή του ΕΛΚ αναφέρθηκε στον Κόστα ως «πολύ μαλακό στο θέμα της μετανάστευσης», επισημαίνοντας τις αντιρρήσεις της ομάδας ως προς την υποστήριξή του από τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Οι Σοσιαλιστές έχουν διαφορετικές απόψεις για τη μετανάστευση, με την πλειοψηφία να τη θεωρεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεταναστευτικής πολιτικής.

Καθώς οι ισπανικές και δανικές σοσιαλιστικές κυβερνήσεις απαιτούν λύσεις, ο Κόστα επιδεικνύει επιφυλάξεις στις συζητήσεις, ανοίγοντας αμφιβολίες στο ΕΛΚ σχετικά με τις θέσεις του για την παράνομη μετανάστευση. Επίσης, υπάρχουν ανησυχίες στο ΕΛΚ για τις κατηγορίες διαφθοράς που ενοχοποιούν πρώην στελέχη της κυβέρνησης του Κόστα.

Σύμφωνα με τις συνθήκες της ΕΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου εξελέγη για διετία, με δυνατότητα ανανέωσης μία φορά. Ωστόσο, η κεντροδεξιά ομάδα του ΕΛΚ επιδιώκει ανοικτότητα για περαιτέρω συζητήσεις, διατηρώντας αμφισβήτηση για τις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις.

Η ατμόσφαιρα μεταξύ του ΕΛΚ, των Σοσιαλιστών και των φιλελεύθερων Renew χαρακτηρίζεται ως «θετική και δημιουργική», με τους διαπραγματευτές του ΕΛΚ να κατευθύνουν τις συζητήσεις προς μια δίκαιη και ισχυρή συμφωνία. Από την πλευρά τους, οι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες επιμένουν στην υποστήριξή τους προς τον Αντόνιο Κόστα στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

δειτε ακομα

δειτε ακομα