Έκθεση: Η παραγραφή των εγκλημάτων κατά των παιδιών δεν πρέπει να γίνεται

Σύμφωνα με μια έκθεση, το Λουξεμβούργο, η Εσθονία, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Τσεχική Δημοκρατία, η Πορτογαλία, η Λιθουανία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία είναι οι χώρες με τους χειρότερους παραβάτες στην παραγραφή των περισσότερων περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, καθώς οι περισσότερες καταλήγουν πριν από την ηλικία των 40 ετών των θυμάτων.

Επιπλέον, η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Σλοβενία και η Λετονία βρίσκονται σε μια ανώτερη βαθμίδα, όπου η παραγραφή συμβαίνει όταν το θύμα φτάνει τα 40, παρόλο που η μέση ηλικία αποκάλυψης της κακοποίησης είναι άνω των 50.

Ένας τρόπος για τη δικαίωση των θυμάτων που έχουν υποστεί σεξουαλική κακοποίηση κατά την παιδική ηλικία είναι η Σύμβαση του Λανζαρότε, η οποία απαιτεί την απαγόρευση όλων των ειδών σεξουαλικών αδικημάτων κατά παιδιών. Ωστόσο, αυτή η Σύμβαση χρειάζεται αναθεώρηση, προκειμένου να περιληφθεί ένα προαιρετικό πρωτόκολλο που θα καταργεί τις ποινικές παραγραφές για όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής επίθεσης κατά παιδιών σε όλα τα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η έκθεση προτείνει επίσης στα ευρωπαϊκά κράτη να καταργήσουν πλήρως τις παραγραφές για όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής βίας και κακοποίησης παιδιών. Επιπλέον, τα ευρωπαϊκά κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι οι νομοθεσίες τους σχετικά με την παραγραφή συμφωνούν με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.
european union flags 1 6114010 1666108825429 1

Ο Matthew McVarish, θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική του ηλικία, διανύει περισσότερα από 10.000 μίλια, πηγαίνοντας σε κάθε πρωτεύουσα της ΕΕ, για να μιλήσει σε κάθε κυβέρνηση για την κατάργηση της παραγραφής των εγκλημάτων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Μαζί με άλλους 15 ανθρώπους, ίδρυσε το Brave Movement, με σκοπό να καταπολεμήσει όλες τις μορφές σεξουαλικής βίας κατά παιδιών.

Η έκθεση αναφέρει επίσης ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να εξασφαλίσουν ότι δεν υπάρχουν παραγραφές σε κανένα αδίκημα ή κακοποίηση παιδιών και ότι οι πολιτικές τους σχετικά με την παραγραφή συμμορφώνονται με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Ο McVarish δήλωσε: “πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό το ζήτημα και να κάνουμε τις απαραίτητες δύσκολες συζητήσεις για να επιλύσουμε το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών. Αυτό είναι ακριβώς το Brave Movement, καθώς πρέπει να έχουμε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις για να βρούμε μια λύση σε αυτό το πρόβλημα”.

δειτε ακομα

δειτε ακομα