Έκρηξη βίας στην Αϊτή: Εξαγριωμένο πλήθος λιθοβόλησε και έκαψε ζωντανούς πάνω από 10 κακοποιούς

Στην Αϊτή, τουλάχιστον 10 άνθρωποι που φέρονταν να είναι μέλη ένοπλης συμμορίας, λιθοβολήθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί από έξαλλους κατοίκους συνοικίας του Πορτ-ο-Πρενς. Αυτό συνέβη την ίδια μέρα που ο ΟΗΕ έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την ανασφάλεια στη χώρα, κατ’ αντιστοιχία χωρών όπου εκτυλίσσονται “ένοπλες συρράξεις”. Η βία αυτή εκτυλίχθηκε όταν αστυνομικοί πήγαν να συλλάβουν υπόπτους.

https://twitter.com/michaelcdeibert/standing/1650598596901740549

«Μας ξύπνησαν πυροβολισμοί»

Περίπου 10 άτομα που φέρονταν να είναι μέλη ένοπλης συμμορίας λιθοβολήθηκαν ή κάηκαν ζωντανοί από πολίτες στο Πορτ-ο-Πρενς της Αϊτής, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα σε μίνι λεωφορείο στο οποίο επέβαιναν ένοπλοι. Η αστυνομία δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και δεν έδωσε εξήγηση για το πώς έχασε τον έλεγχο της κατάστασης. Η βία είχε αρχίσει πριν από τα ξημερώματα, όταν μέλη συμμορίας εισέβαλαν σε συνοικίες της πρωτεύουσας και λεηλάτησαν σπίτια και επιτέθηκαν σε διερχόμενους.

«Αν έρθουν συμμορίες στα σπίτια μας θα αμυνθούμε»

Στην Αϊτή, έξαλλοι κάτοικοι στο Πορτ-ο-Πρενς επιτέθηκαν σε ένοπλους υπόπτους, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 10 άτομα να φέρουν σοβαρούς τραυματισμούς και άλλοι να καούν ζωντανοί, ενώ δεν διευκρινίστηκε ο ακριβής αριθμός των θυμάτων. Η βία ξεκίνησε όταν μέλη συμμορίας εισέβαλαν σε συνοικίες της πρωτεύουσας και προκάλεσαν πανικό σε κατοίκους, οι οποίοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους. Ο ΟΗΕ προειδοποίησε για τη σοβαρή ανασφάλεια στην πρωτεύουσα, η οποία έχει φθάσει σε επίπεδα συγκρίσιμα με εκείνα των χωρών σε εμπόλεμη κατάσταση.

«Βιαιότερες» συγκρούσεις

Η βία από συμμορίες στην Αϊτή συνεχίζει να επιδεινώνεται, με αύξηση των φόνων κατά 21% και των απαγωγών κατά 63% από την 1η Ιανουαρίου έως την 31η Μαρτίου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Δεκάδες πάνοπλες συμμορίες συνεχίζουν να μάχονται για έλεγχο εδαφών στην περιοχή του Πορτ-ο-Πρενς, με αποτέλεσμα η κατάσταση των ανθρώπων που ζουν σε περιοχές ελεγχόμενες από ένοπλες συμμορίες να παραμένει τρομακτική. Μόνο από τις 14 έως τις 19 Απριλίου, 70 πολίτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις μεταξύ συμμοριών. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ επανέλαβε την έκκλησή του για ανάπτυξη διεθνούς ένοπλης ειδικής δύναμης για να βοηθήσει την αϊτινή αστυνομία να αποκαταστήσει την τάξη, αλλά μέχρι σήμερα καμία χώρα δεν έχει αναλάβει την ηγεσία αυτής της προσπάθειας.

δειτε ακομα