Εκλογές στη Φινλανδία για το νέο Πρόεδρο

Σήμερα Κυριακή, οι πολίτες της Φινλανδίας συμμετέχουν στις εκλογές για την εκλογή του νέου προέδρου τους. Η σημασία αυτού του αξιώματος έχει ενισχυθεί λόγω των εντάσεων με την γειτονική Ρωσία μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Περίπου 4,3 εκατομμύρια ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν μεταξύ του συντηρητικού πρώην πρωθυπουργού Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος κατέκτησε την πρώτη θέση στον πρώτο γύρο των εκλογών με το 27,2% των ψήφων, και του Πέκα Χααβίστο, μέλους των Πρασίνων, που συμμετέχει ως ανεξάρτητος (25,8%). Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του κρατικού τηλεοπτικού δικτύου Yle την Πέμπτη, ο Στουμπ συγκεντρώνει το 54% της πρόθεσης ψήφους, ενώ ο Χααβίστο το 46%.

Ο πρόεδρος έχει περιορισμένες εξουσίες σε σχέση με τον πρωθυπουργό, καθώς ηγείται της εξωτερικής πολιτικής σε στενή συνεργασία με την κυβέρνηση και είναι ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων. Η σημασία του ρόλου αυτού έχει ενισχυθεί μετά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη και την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, η οποία μοιράζεται σύνορα 1.340 χιλιόμετρων με τη Ρωσία.

Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η Φινλανδία έβαλε τέλος σε τρεις δεκαετίες στρατιωτικής ουδετερότητας και έγινε μέλος του ΝΑΤΟ την περασμένη χρονιά, προς δυσαρέσκεια της Ρωσίας, η οποία υποσχέθηκε ότι θα αντιδράσει με “αντίμετρα”. Τον περασμένο Αύγουστο, η Φινλανδία αντιμετώπισε εισροή μεταναστών χωρίς έγκυρη έγγραφη άδεια στα ανατολικά της σύνορα. Το Ελσίνκι τότε κατηγόρησε τη Μόσχα ότι οργάνωσε μια κρίση μετανάστευσης στα σύνορά της και έκλεισε τα σύνορά της με τη Ρωσία τον περασμένο Νοέμβριο.

“Το γεγονός ότι μόλις ενταχθήκαμε στο ΝΑΤΟ έχει ιδιαίτερη σημασία”, δήλωσε η ερευνήτρια πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, Τεοντόρα Χελιμάκι. Η ανάπτυξη της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ στη Φινλανδία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον νέο πρόεδρο.

δειτε ακομα

δειτε ακομα