Εκδοχές της Πυρηνικής Ενέργειας στο Πλαίσιο της COP28

Κατά τη διάρκεια της COP28 στο Ντουμπάι, η Γαλλία και περίπου 20 άλλες χώρες ανακοίνωσαν ότι θα “τριπλασιάσουν την ικανότητά τους για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας από το 2020 έως το 2050”. Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμμανουέλ Μακρόν, δήλωσε: “Η πυρηνική ενέργεια επέστρεψε” μετά από αυτή τη συμφωνία.

Η COP φιλοξένησε για πρώτη φορά υψηλόβαθμες προσωπικότητες για να συζητήσουν την πυρηνική ενέργεια. Η δήλωση που ακολούθησε αναγνώρισε “τον σημαντικό ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στις παγκόσμιες προσπάθειες για την επίτευξη μηδενικών εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και ουδετερότητας άνθρακα προς το μέσον του αιώνα, όπως απαιτεί η συμφωνία του Παρισιού. “

Η συμφωνία του Παρισιού, που υπογράφηκε το 2015, απαιτεί από τις 196 υπογράφουσες χώρες να περιορίσουν την άνοδο της θερμοκρασίας κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου έως το 2100 και να προσπαθήσουν για τη διατήρησή της κάτω από τους 1,5 βαθμούς.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι ο τριπλασιασμός των παραγωγικών δυνατοτήτων τους στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στον κόσμο και υποστήριξε την ενσωμάτωση της πυρηνικής ενέργειας στις πολιτικές δανεισμού ενέργειας προκειμένου να υποστηριχθεί ο ενθουσιασμός για μη στρατιωτική πυρηνική ενέργεια.

Τέλος, η δήλωση COP28 υπενθυμίζει την προτεραιότητά της για την τήρηση υψηλότερων προτύπων ασφάλειας, βιωσιμότητας και μη διάδοσης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

δειτε ακομα

δειτε ακομα