Εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία της Ουκρανίας στη Ρωσία – Ποια είναι η απάντηση της Ρωσίδας επιτρόπου.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, εκατοντάδες παιδιά μεταφέρθηκαν από ορφανοτροφεία και οικοτροφεία της Ουκρανίας στη Ρωσία. Η δήλωσή του έρχεται μετά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και της Μαρίας Αλεξέγεβνας Λβόβα-Μπέλοβας, επιτρόπου της ρωσικής προεδρίας για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Το ΔΠΔ κατηγορεί τον Πούτιν ως υπεύθυνο για το έγκλημα πολέμου της παράνομης απέλασης πληθυσμού (παιδιών) και της παράνομης μεταφοράς πληθυσμού (παιδιών) από τις κατεχόμενες περιοχές της Ουκρανίας στη Ρωσική Ομοσπονδία. Ο γενικός εισαγγελέας τόνισε ότι μια αλλαγή του ρωσικού νόμου διευκόλυνε την υιοθεσία των παιδιών από ρωσικές οικογένειες, ενώ την περίοδο των απελάσεων, τα παιδιά της Ουκρανίας ήταν προστατευόμενα πρόσωπα βάσει της Τέταρτης Σύμβασης της Γενεύης.

Η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα, επίτροπος των Δικαιωμάτων των Παιδιών στη Ρωσία, επιμένει στις θέσεις της περί σωτήριας επέμβασης, όσον αφορά στο θέμα μεταφορών παιδιών. Σε βάρος της οποίας εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, δηλώνει ότι είναι «εξαιρετικό» που η διεθνής κοινότητα αναγνώρισε τη δουλειά της. Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS, η Μαρία Λβόβα-Μπέλοβα δήλωσε ότι οι προσπάθειές της περιλαμβάνουν την υποχρεωτική υιοθεσία από ρωσικές οικογένειες παιδιών από την Ουκρανία, κάτι που δείχνει την πρόθεση για εθνικιστικού τύπου εκπαίδευση.

Ο Καρίμ Χαν χαρακτηρίζει τα σημερινά εντάλματα σύλληψης ως «ένα πρώτο συγκεκρι

δειτε ακομα

δειτε ακομα