ΕΕ: Η βία στην Πρίστινα πρέπει να καταδικασθεί

Η πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι, δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να σταματήσει τις δραστηριότητές της που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση του Κοσόβου, έτσι ώστε να λήξει η βία στο βόρειο Κόσοβο. Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ είπε ότι η βία στο Κόσοβο πρέπει να καταδικαστεί και προσέθεσε ότι θα συνεχίσει να επικοινωνεί με τα εμπλεκόμενα μέρη.

Η κ. Οσμάνι επίσης υποστήριξε ότι η πρόκληση προέρχεται από τη Σερβία, μια χώρα που πρέπει ακόμα να διαλευκάνει το παρελθόν της. Μιλώντας στο Reuters στη Μολδαβία, η κ. Οσμάνι είπε ότι είναι αναγκαίο να αποκατασταθεί το κράτος δικαίου στο Κόσοβο και να κατανοήσουμε ότι η απειλή προέρχεται από την αρνητική στάση της Σερβίας να αναγνωρίσει την Κοσοβαρική Δημοκρατία ως κυρίαρχο κράτος.

Η κ. Οσμάνι επίσης ισχυρίστηκε ότι η Σερβία υποστηρίζει «παράνομες δομές» στο Κόσοβο για να αποσταθεροποιήσει τη χώρα εκ των ένδον και ζήτησε από τον πρόεδρο της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, να σταματήσει να υποστηρίζει εγκληματικές συμμορίες, εάν θέλει πραγματικά ειρήνη.

Στο περιθώριο συνόδου κορυφής στη Μολδαβία, ο Ζοζέπ Μπορέλ δήλωσε ότι στη Σλοβακία κάλεσε τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Αλμπίν Κούρτι, να διαδραματίσει τον ρόλο του στην επίλυση της κρίσης και πρόθεση του να μεταβεί στη Μολδαβία και να μεταφέρει το ίδιο μήνυμα στον πρόεδρο της Σερβίας.

δειτε ακομα