ΕΕ: Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ πρότεινε τη μεταφορά των Παλαιστινίων της Γάζας σε τεχνητό νησί στη Μεσόγειο

Η πρόταση του Ισραηλινού υπουργού Εξωτερικών επιβεβαιώθηκε από τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Η πρόταση αφορά τη δημιουργία ενός τεχνητού νησιού στη Μεσόγειο, το οποίο θα χρησιμεύσει για τη μετακίνηση των Παλαιστινίων που διαμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, όπως πρότεινε ο επικεφαλής της ισραηλινής διπλωματίας.

Ο Ίσραελ Κατζ παρουσίασε βίντεο στις συναντήσεις με τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ ως “λύση” για το ζήτημα της Γάζας, προτείνοντας τη μετακίνηση των Παλαιστινίων από τη λωρίδα και τη μεταφορά τους σε τεχνητό νησί.

Τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ επικύρωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Μπορέλ: «Ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που συζητούσαμε»

Ο Ζοζέπ Μπορέλ αναφέρει ότι ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Israel Katz, παρουσίασε στους ευρωπαίους συναδέλφους του βίντεο τα οποία “ελάχιστη σχέση είχαν με αυτά που συζητούσαμε”. Το ένα αφορούσε σχέδια για ένα “τεχνητό νησί” κοντά στη Γάζα, ενώ το άλλο αφορούσε την κατασκευή ενός σιδηρόδρομου που θα ενώνει τη Μέση Ανατολή με την Ινδία.

«Νομίζω ότι ο ΥΠΕΞ το ισραηλινός υπουργός θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει καλύτερα τον χρόνο του και να επικεντρωθεί στην ασφάλεια της χώρας του», σχολίασε ειρωνικά ο Ζ. Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλα τα κράτη-μέλη υπογράμμισαν την ανάγκη για τη λύση δύο κρατών ως τη μοναδική δυνατή έκβαση για ειρήνη και ασφάλεια στο Ισραήλ και την ειρηνική συνύπαρξη με τους γείτονες.

Σύμφωνα με τον κ. Μπορέλ, οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες αφορούσαν την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, την ευρωπαϊκή πρόταση για διαδικασία ειρήνης βασιζόμενη στη λύση δύο κρατών και την ανάγκη αύξησης της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Τι συζητήθηκε στις Βρυξέλλες

Στις συναντήσεις αυτές έγινε μια εκτενής συζήτηση, συμπεριλαμβανομένης της πρότασης της ΕΕ υπέρ της λύσης δύο κρατών και των προπαρασκευαστικών εργασιών για μια Διάσκεψη για την Ειρήνη. Ωστόσο, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Μπορέλ, το Ισραήλ αρνείται να δεχθεί αυτή τη λύση, η οποία θεωρείται απαραίτητη για την επίτευξη ειρήνης στην περιοχή.

«Συζητάμε για ειρήνη μέσα από μια συγκεκριμένη διαδικασία – για λύση δύο κρατών», υπογράμμισε ο Μπορέλ. «Δεν όλοι συμφωνούν με αυτή τη λύση» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι ένας εκ των αντιρρήσεων έρχεται από τον πρωθυπουργό του Ισραήλ, Benjamin Netanyahu, όμως αυτό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του, «δεν είναι κάτι καινούριο, γνωρίζουμε αυτή τη θέση εδώ και 30 χρόνια».

«Αν το Ισραήλ απορρίπτει αυτή τη λύση, τότε θα είναι δύσκολο να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει τους υπόλοιπους να συνεχίσουν», δήλωσε ο Ζ. Μπορέλ. «Δεν πρέπει να διστάζουμε» επεσήμανε, τονίζοντας ότι η λύση δύο κρατών είναι η μόνη εφικτή λύση σύμφωνα με ένα μεγάλο μέρος της διεθνούς κοινότητας, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών.

Τέλος, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας επεσήμανε ότι η προτεραιότητα αποτελεί η ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, επισημαίνοντας ότι η ροή της βοήθειας είναι ελάχιστη, καθώς λιγότερα από 100 φορτηγά διασχίζουν καθημερινά τον παλαιστινιακό θύλακα, έναντι περισσότερων από 500 που διέρχονταν καθημερινά κάτω από φυσιολογικές συνθήκες

δειτε ακομα

δειτε ακομα